Борис Мугоша / - фото: Социјадемократе
07/11/2021 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мугоша: Заштитити жртве насиља, недовољно пооштравање казнене политике

Он је указао и на податке из истраживања коjа су показала да у Црноj Гори од 100 жена и дjевоjчица коjе су доживjеле сексуално насиље, чак 88 нису приjавиле случаj надлежним институциjама

Посланик СД-а и члан скупштинског одбора за здравство, рад и социjално старање Борис Мугоша казао jе да се не смиjе релативизовати проблематика насиља причом о лажним приjавама и да се жртве насиља морају заштити.

- Посебно посланици мораjу водити рачуна на коjи начин шаљу поруке жртвама. Жртве се тешко одваже да приjаве насиље, док jе броj лажних приjава, занемарљив - наводи посланик Социјалдемократа.

Он је указао и на податке из истраживања коjа су показала да у Црноj Гори од 100 жена и дjевоjчица коjе су доживjеле сексуално насиље, чак 88 нису приjавиле случаj надлежним институциjама. Такође, свjетска истраживања показуjу да jе броj лажних приjава за сексуално насиље око 2% и ниjе већи од броjа лажних приjава других кривичних дjела.

- Насиље, у наjвећем броjу над женама и дjецом, jе изузетно озбиљан проблем у Црноj Гори. Осим пооштравања казнене политике за извршиоце таквих гнусних недjела, неопходно jе пружити адекватну психо-социjалну подршку жртвама насиља jачањем социjалних сервиса подршке тоj веома рањивоj категориjи, креирати одговараjуће регистре насилника, поjачати едукативну кампању и снагом државе заштитити жртве од стигматизациjе jер евидентан проблем неприjављивања насиља усљед броjних разлога (стид и страх од осуде околине, страх да ће име жртве бити обзнањено у медиjима, страх да ће насилник поново извршити насиље и др.). Такође, треба сагледати и упоредна искуства када су у питању законска рjешења коjа се односе на изрицање мjера забране починиоцима, односно на забрану приближавања неким мjестима гдjе бораве дjеца, забрану рада са дjецом - истиче Мугоша.

- Морамо заштити жртве насиља. Ниjе довољно само пооштравање казнене политике за починиоце. Неопходно jе оjачати све сегменте система коjи треба да пруже адекватну психо-социjалну и материjалну подршку жртвама, укључуjући и цивилни сектор чиjа jе улога неизмjерно важна у циjелоj овоj проблематици - закључује посланик Социjалдемократа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:30