Saša Mujović / - IVAN PETROVIć IPE
11/12/2023 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mujović: Napravljeni važni koraci u procesu dekarbonizacije

On je poručio da se može očekivati još dobrih vijesti iz resornog Ministarstva

Usvajanjem odluke Vlade da se stimuliše nabavka električnih i hibridnih vozila za potrebe svih javnih institucija, napravljeni su važni koraci kako bi se sproveo proces dekarbonizacije, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

- Uglavnom su sve oči uprte na Termoelektranu (TE) Pljevlja i to kako da smanjimo nivo njenog rada, odnosno zagađenja koje proizvodi, zanemarujući činjenicu da je sektor saobraćaja još veći izvoz zagađenja - naveo je Mujović u objavi na društvenim mrežama.

On je poručio da se može očekivati još dobrih vijesti iz resornog Ministarstva.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business saopštili da je neophodnost za preduzimanje konkretnih aktivnosti na smanjenju emisija iz sektora saobraćaja, prepoznato ključnim strateškim dokumentima.

- Podsjećamo da nacionalna strategija za klimatske promjene navodi saobraćaj kao jedan od najznačajnijih prioriteta za djelovanje u oblasti klimatskih promjena i daje niz mjera i ciljnih vrijednosti koje se konkretno odnose na povećanje upotrebe javnog prevoza i promovisanje energetski efikasnijih vozila i električnih vozila za javni i individualni prevoz - dodali su iz Ministarstva.

Takođe, kako su objasnili, i Nacionalni energetski i klimatski plan, koji je u fazi nacrta i čije je donošenje planirano za narednu godinu, predviđa set politika i mjera koje imaju za cilj smanjenju emisija u sektoru saobraćaja u cilju postizanja novog cilja za smanjenje ugljen-dioksid emisija do 2030. godine.

- Imajući u vidu ova dokumenta i strateško opredeljenje Crne Gore da postepeno sprovodi proces dekarbonizacije, a kako bi se doprinijelo zaustavljanju trenda povećanja emisija gasova sa efektom staklene bašte u sektoru saobraćaja, neophodno je podsticati nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, posebno u javnom sektoru, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine - zaključili su iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:51