Стево Мук / - SRDJAN BOLJEVIC
15/01/2022 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мук: Јавни позив, па избор в.д. Врховног државног тужиоца

На конститутивној сједници ТС-а 24. јануара требало би да престане в.д. стање тренутном ВДТ-у и да се изабере нови

Избор вршиоца дужности (в.д.) врховног државног тужиоца (ВДТ) требало би спровести након јавног позива, казао је члан Тужилачког савјета (ТС) Стево Мук, наводећи да би то обезбједило транспарентност поступка.

На конститутивној сједници ТС-а 24. јануара требало би да престане в.д. стање тренутном ВДТ-у и да се изабере нови.

Мук је за Телевизију Црне Горе оцијенио да је норма у Закону о државном тужилаштву недоречена.

Он је рекао да Закон не прописује детаљнију процедуру и начин на који ће ТС изабрати првог човјека Врховног државног тужилаштва, преноси Портал РТЦГ.

Мук је навео да би требало да се попуни правна празнина, праксом или измјеном Пословника.

- Како бисмо омогућили да се распише јавни позив за све заинтересоване, који би у кратком року доставили пријаве и биографије, како би се упознали са њиховим радним искуством - рекао је Мук.

Он је навео да је то начин да се обезбиједи минимум транспарентности и охрабри конкуренција међу свим заинтересованим кандидатима.

- Ја вјерујем да је то начин на који можемо да прибавимо вјеродостојност у том процесу и да на неки начин и заштитимо тај процес од свих могућих сијенки политике и других моћи и утицаја - поручио је Мук.

Коментаришући наводе одређених медија “да политика мијеша прсте у избор ВДТ-а и да се око његовог избора договарају политичари”, он је поручио да само чланови ТС могу одлучивати о томе.

- Ја вјерујем да ће тако и бити, не знам за друге, знам само за себе, немам никакву комуникацију са људима из свијета политике и не би било добро, не да утичу, него да се уопште таква перцепција појављује у јавности - казао је Мук.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:52