Zgrada Opštine Andrijevica / - D.J
31/03/2024 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MUP: Broj birača za lokalne izbore u Andrijevici je 3.831

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Andrijevici na dan 30. mart 2024. godine je 3.831, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su to poručili povodom toga što je juče predsjednik crne Gore Jakov Milatović za 2. jun raspisao izbore za odbornike u Skupštini opštine (SO) Andrijevica.

- Broj birača u biračkom spisku u opštini Andrijevica po kome su održani prethodni izbori 11. juna 2023. godine je: 3.850. Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Andrijevica na dan 30. mart 2024. godine je 3.831 -  ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) od osam do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

- Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak. Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište - piše u saopštenju.

Milatović: Izbori u Andrijevici 2. juna

Iz MUP su kazali da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

- Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me.U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta - zaključuje se u saopštenju MUP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 18:41