Фото: МУП / - Фото: МУП
02/09/2021 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МУП: Одлучно у борби против међународног организованог криминала

Држава ће се одлучно, снажно, координисано и инклузивно борити против транснационалног организованог криминала, коjи постаjе национални приоритет, саопштено jе из Министарства унутрашњих послова

Приоритет МУП-а и Владе Црне Горе jе безбjедност грађана уз промовисање владавине права и економски просперитет државе, поручено jе са  састанка радне групе за израду Националне стратегиjе за борбу против транснационалног организованог криминала.

Радна група за израду Националне стратегиjе, коjу jе формирао министар унутрашњих послова, а коjу чине представници релевантних институциjа и међународних организациjа, финализовала jе Нацрт националне стратегиjе за борбу против транснационалног организованог криминала.

– Транснационални организовани криминал представља приjетњу по безбjедност и сигурност грађана и угрожава цjелокупно друштво. Распрострањени транснационални организовани криминал и његов коруптивни утицаj разграђуjе ткиво друштва, умањуjе владавину права, слаби државне институциjе, омета развоj и нарушава добро управљање. Елиминисањем утицаjа организованих криминалних група у Црноj Гори обезбиjедиће се, између осталог, атрактивниjе и безбjедниjе окружење за инвестициjе, стимулисаће се владини приходи и креираће се нова радна мjеста за наше грађане.

Желимо да Национална стратегиjа буде смjерница за наше напоре, те да служи као израз наше политичке воље да снажно радимо против транснационалног организованог криминала. Томе ће доприниjети и клjучни цилjеви коjе смо поставили, а коjи се у првом реду односе на обjедињен приступ у разбиjанjу организованих криминалних група, што ће омогућити безбjедност нашим грађанима”, саопштено jе из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова координирало jе процесом израде Стратегиjе, а координираће и процесом спровођења. Спровођење ове стратегиjе захтиjева свеобухватни национални напор. Ово ниjе само проблем органа за спровођење закона, већ цjелокупно црногорско друштво мора бити укључено у оваj подухват. Министарство унутрашњих послова и Влада Црне Горе препознаjу потребу за блиском координациjом са цивилним друштвом и међународним партнерима када jе борба са транснационалним организованим криминалом у питању.

Како наводе у саопштењу, заjедничким радом суочиће се са транснационалним организованим криминалом, уз промовисање безбjедности, неопходно jе jачати владавину права као водећи принцип, интегритет и добро управљање и ослободити потенциjал наше економиjе.

Држава ће се одлучно, снажно, координисано и инклузивно борити против транснационалног организованог криминала, коjи постаjе национални приоритет, саопштено jе из Министарства унутрашњих послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:02