Зграда Министарства вањских послова / фото: Срђа Бољевић
27/02/2022 u 17:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Девет црногорских држављана тражи помоћ како би напустили Украјину

Наша Амбасада у Киjеву информише да наши држављани у овом тренутку имаjу хране, те да ће их уколико дође до привременог прекида ватре, истог часа информисати да jе могуће напустити земљу

Будући да се МВП jавило jош двоjе црногорских држављана, на данашњи дан у Украjини налази се њих деветоро коjи су изразили интересовање да напусте земљу. Четворо наших држављана данас jе успjело изаћи из Украjине, док jе њих троjе на путу ка граничним прелазима, саопштено је из Министарства вањских послова.

Додају да су наши држављани, спортисти Латковић и Поповић на путу према мађарскоj граници, како би убрзали своj повратак кући. 

- Због великог интересовања jавности информишемо да jе претходно Амбасада Црне Горе у Пољскоj  дипломатским путем затражила од Амбасаде Украjине у Варшави, као и од МВП Пољске и њихове граничне полициjе да помогну и омогуће несметан излазак из Украjине на териториjу Пољске за двоjицу наших спортиста. Такође, наша отправница послова Мумин провела jе ноћ на пољско-украjинскоj граници, чинећи све како би они прешли на сигурно. Jош jедном информишемо jавност да су наши спортисти у континуитету били у контакту са нашим дипломатским представницима, док ће их у случаjу одласка на мађарску границу, дочекати отправник послова у Амбасади Црне Горе у тоj земљи, као и остале црногорске држављане коjи су до сада изашли из Украjине - казали су из Министарства вањских послова.

Истичу да је министар вањских послова Ђорђе Радуловић од самог почетка укључен у случаjеве свих наших држављана, знаjући именом и презименом сваког ко се нашао у невољи. У конкретном случаjу двоjице наших кошаркаша, разговарао jе више пута са њиховим породицама као и са КСЦГ.

- Осим са црногорским држављанима коjи су на путу, МВП и колеге из Амбасаде Црне Горе у Украjини, у контакту су и са нашим држављанима коjи су остали у Киjеву, Ивано-Франкивску и Дњепру. Наша Амбасада у Киjеву, упркос бомбама и ванредном стању, из склоништа ради како би пружила помоћ свима коjима jе помоћ потребна и у сталном jе контакту са свим нашим држављанима. Имаjући у виду чињеницу да ниjедна држава до сада ниjе организовала евакуациjу, МВП и његова дипломатско-конзуларна мрежа чине све да у границама могућег у овом тренутку допринесу да наши људи буду безбиjедни - рекли су из овог Министарства. 

Како наводе, у Киjеву jе на снази полициjски час, и свима jе савjетовано да остану у склоништима.

- Наша Амбасада у Киjеву информише да наши држављани у овом тренутку имаjу хране, те да ће их уколико дође до привременог прекида ватре, истог часа информисати да jе могуће напустити земљу. Такође, наводе да дио наших држављана посjедуjе моторна возила, те би могли самостално напустити државу кад околности дозволе. Напомињемо важну чињеницу да jе у овом тренутку у Киjеву на снази полициjски час и да ниjе могуће напустити склоништа или куће, унаjмити возило и возача коjим би се неко превезао до границе - закључили су из Министарства вањских послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:33