Unspalsh, ilustracija
08/08/2021 u 14:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЗ: Лицемјерно да јавност препадају они који су од свих мјера знали само за закључавање

Додају да је прошле године, у ово вријеме, у Црној Гори је боравило мање од 18 хиљада туриста. Сада их је регистрованих око 200 хиљада

Из Министарства здравља реаговали су на наводе ДПС-а " да је нови талас коронавирус авећ почео и да су потребне нове мјере".

Комисиjа за здравство ДПС: Нови талас епидемије већ почео, хитно потребне и нове мjере

-Људи нијесу бројке, али је статистика неумољива, а посебно је важно јавно је саопштити кад спорадични и наводни душебрижници настоје да  препадају јавност. Нема борбе против корона вируса скривањем података нити замагљивањем истине флоскулама о “цорона фрее” дестинацијама, док се грађани и привреда држе под кључем. То не води ничему - само, као што је то био случај прошле године, блокади Црне Горе. А, наша земља, понављамо због оних који су, од свих мјера, у љето 2020. године знали само да затворе очи и све да нас закључају, данас ради и зарађује уз огромну посвећеност и преданост јавног здравственог система-наводе из Министарства у реаговању.

Додају да је прошле године, у ово вријеме, у Црној Гори је боравило мање од 18 хиљада туриста. Сада их је регистрованих нешто око 200 хиљада.

-Лицемјерно је и то што они који су нас проглашавали “цорона фрее” дестинацијом, то тврдили на основу минималног броја тестираних док је Црна Гора данас убједљиви регионални лидер у праћењу епидемије. Ово су подаци Института за јавно здравље: Од 1. маја 2021. године до 6. августа 2021.  године у Црној Гори је урађено 146.687 тестова на корона вирус. У истом периоду 2020. године урађено је само 29.709 тестова. Дакле, од маја до августа ове године, урађено је петоструко више тестова него у истом периоду прошле године. Важно је нагласити и да је, у том смислу, Црна Гора држава која убједљиво највише ради тестова у региону. Од 29. јула до 5. августа у нашој земљи је рађено 4.700 тестова дневно на милион становника-наводе из Министарства.

Наводе да у истом периоду " Хрватска је просјечно радила 1.730 тестова на милион становника; Косово 1.660 на милион становника;  Србија 1.380 на милион становника; Босна и Херцеговина 500 на милион становника; Албанија тренутно не извјештава о броју тестираних по дану.

-У односу на исти дан прошле године, у Црној Гори је 8. августа 2021. године, и значајно мање обољелих од корона вируса који су на болничком лијечењу.Шестог августа 2020. године у болницама је било 177 грађана, а 6. августа ове године 76. Људи нијесу цифре, понављамо и то, а корона вирус мијења лица, па је, у овом контексту важно да подсјетимо и на значајан податак о утицају вакцинације и на ову чињеницу: од 1. маја до 28. јула чак 97 одсто оних који су се лијечили у Клиничком центру Црне Горе нијесу били вакцинисани. Зато још једном позивамо грађане, првенствено младе који се сматрају кључном метом и носоцима опаког Делта соја да се имунизују. Вакцинација, подсјећамо, у највећем проценту држи вас даље од болнице-закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:19