Učesnici regionalne konferencije u Beogradu / - MINISTARSTVO ZDRAVLJA
29/09/2023 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MZ: Pandemija pokazala da zdravstveni sistem zavisi od kapaciteta zbrinjavanja urgentnih stanja

Vlada Crne Gore posvećena jačanju nacionalnih kapaciteta za pripremljenost i odgovor na zdravstvene vanredne situacije

Multisektorska delegacija Crne Gore, u periodu od 27. do 28. septembra 2023. godine, učestvovala je na regionalnom sastanku za zemlje Zapadnog Balkana u Beogradu, sa tematskim fokusom na potrebu jačanja nacionalnih kapaciteta medicinskih timova za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite tokom hitnih i vanrednih situacija. Sastanak je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija, uz finansijsku podršku Evropske e.unij

Delegaciju Crne Gore, koju je predvodio Luka Đukanović, generalni direktor Direktorata za projekte, inovacije i zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja, činili su predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje - Ministarstva unutrašnjih poslova CG, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore. Na sastanku je učestvovala i dr sci med Mina Brajović, šefica SZO u Crnoj Gori.

Na skupu je naglašeno zajedničko mišljenje da nas je iskustvo tokom COVID 19 pandemije podsjetilo da efikasan odgovor na vanredne situacije u značajnoj mjeri determinisan kapacitetom za zbrinjavanje urgentnih stanja i snagom zdravstvenog sistema da pruži zdravstvenu zaštitu u slučaju vanredne situacije.

Đukanović je istakao posvećenost Vlade Crne Gore u daljem jačanju nacionalnih kapaciteta za pripremljenost i odgovor na zdravstvene vanredne situacije. On je istakao da se konkretni koraci na tom planu preduzimaju u okviru projekta na planiranju i uspostavljanju Nacionalnog javnozdravstvenog centra za vanredne situacija, koji će u budućnosti, u saradnji sa sektorom za zaštitu i spašavanje MUP-a, koordinirati aktivnosti na mobilizaciji nacionalnih i međunarodnih medicinskih timova za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite sa fokusom na građanina i zbrinjavanje akutnih stanja ili povreda tokom vanrednih situacija. Đukanović je, takođe, naveo da se aktivnosti na uspostavljanju ovog Centra realizuju uz ekspertsku podršku SZO i finansijsku pomoć EU i da je planirano da na predlog Ministarstva zdravlja, Vlada Crne Gore usvoji Nacionalni akcioni plan za zdravstvenu sigurnost, kojim će biti potvrđena i politička posvećenost ulaganju u jačanje kapaciteta za zdravstvenu sigurnost, kao pretpostavke zdravije i bezbjednije budućnosti svih građana Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:14