Зграда Архитектонског факултета у Подгорици / - Универзитет ЦГ
02/09/2021 u 07:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Архитектонском факултету чак 35 кандидата положило пријемни али нису примљени

Разочарење ових младих људи може довести до онога против чега је Влада најавила борбу, а то је одливање будућих кадрова, јер ће многи од њих своју будућност потражити у иностранству

На пријемном испиту Архитектонског факултета у Подгиорици чак 35 кандидата је положило пријемни испит, али су се нашли "испод цџрте" и нису примљени, а ове године није, како се раније радило, проширена листа примљених, па ће они морати да потраже неке друге факултете које ће студирати.

Ти кандидати су се обратили порталу Дана с намјером да укажу на неправду која им је учињена. Подсјећају да је Архитектонски Факултет организовао.

- У нашој држави је свакодневно чујемо званичнике који говоре да велики број студената напушта земљу у потрази за бољим квалитетом високог образовања. Уз ту читаву ситуацију, Архитектонски факултет је себи дозволио да има 35 студената који су положили пријемни испит, а нашли се испод црте. Ми, студенти који смо испод црте, смо мјесец ипо дана слали молбе свим контактима универзитета, у нади да ће званичници учинити оно што је исправно, и проширити листу примљених студената, као што се радило свих претходних година - каже се у допису који су несуђене архитекте упутили порталу Дана.

А да је пракса била другачија говори и чињеница да је школске 2020. године, списак примљених студената проширен са 60 на 77, то јест, прихваћени су сви са положеним пријемним испитом.

- Ове године је факултет одлучио да промјени своју политику, одбијајући да прошири већ смањен списак примљених, који броји 50 студената, све под изговором да факултет нема довољно капацитета, не желећи да ризикује квалитет наставе. Ово је још проблематичније узимајући у обзир да је Министарство просвјете званично одобрило пријем до 80 студената - истиче се у допису.

Пријемни испит

Услов за пријем на Архитектонски факултет је полагање пријемног испита. Испит се састојао из два дијела теста провјере општих знања из различитих области културе релевантних за студије архитектуре и теста провјере разумијевања просторних односа и просторне логике. Сваки од тестова садржао је по 10 питања/задатака. Оцјењивани су појединачно, а коначна оцјена на испиту је средња вриједност оцјена оба теста. Негативна оцјена је елиминаторна из квалификационог поступка.Испит је полаган у континуитету у једном дану и трајао је четири сата.

Тако ће се у Црној Гори поново догодити да су приче о задржавању будућих кадрова, у ствари, празне, јер ће многи од 35 кандидата који су показали знање и положили пријемни испит своју будућност потражити негдје ван Црне Горе.

У допису који су кандидати послали Архитектонском факултету се каже да су у питању махом одлични ученици који су се брижљиво спремали за дати позив, што потврдјује и положен пријемни испит, који је уједно и основни услов за упис.

- Ми, доље потписани, не видимо као алтернативу упис на неки други студијски програм, јер је то питање које се односи на нашу будућу професионалну оријентацију. Жељели би да додамо чињеницу да је остало јако мало слободних мјеста на осталим студијским програмима, и то оним који немају додирних тачака са позивом за који смо се спремали и о којем смо маштали - истичу кандидати.

Они истичу да су у сазнању да је факултет претходних година уписао све студенте који су положили пријемни испит, што капацитет факултета подржава, па се с разлогом надају да ни њихова генерација неће бити изузетак.

- Користимо прилику да Вас обавијестимо да је број кандидата ’’испод црте’’, заинтересованих за упис смањен са 35 на 22. И на самом крају, не можемо да се не позовемо и на ЦОВИД-19, који је нашој генерацији ускратио предавања, дружење у најљепшој години школовања, матурску екскурзију, генерацијско матурско вече… Зар да нам буде ускраћено право и могућност на студирање жељеног студијског програма? - каже се у допису кандидата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:47