Ауто пут Подгорица Матешево / -фото: Портал Дан
21/06/2022 u 17:37 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из УП достављено "Дану": На аутопуту страдало седам радника, 24 тешко повријеђена

У Управи за инспекцијске послове кажу да знају да је погинуло пет радника, а повријеђено 11

Од почетка градње приоритетне дионице аутопута од Смоковца до Матешева на градилишту је, према подацима Управе полиције достављеним "Дану", погинуло шест лица, од коjих четири држављанина Кине, а по jедан из Босне и Херцеговине и Азербеjџана. Гдје су сахрањени страдали радници из иностранства нисмо добили податак од полиције и надлежних инспекција, а из компаније која гради пут кинеског ЦРБЦ-а нијесу одговорили на наша питања. Како наводе у полицији, у истом периоду 24 лица су задобила тешке тjелесне повреде и то пет држављана Црне Горе, девет Кине, три Турске, три Албаниjе, два Србиjе и по jедан из Босне и Херцеговине и Бугарске.

Међутим, и саме државне институције имају различите податке о смртним и случајевима повреда на градилишту, па у Управи за инспекцијске послове кажу да знају да је погинуло пет радника, а повријеђено 11.

– Када jе риjеч о транспорту посмртних остатака, пракса jе да се породице преминулих обавjештаваjу о смрти радника посредством Министарства вањских послова и амбасада земаља чиjи су били држављани. Начин транспорта и друго, такође се одређуjе и организуjе овим каналима, а након одобрења надлежног тужиоца (зависно од тога да ли jе проциjењена потреба вршења обдукциjе и томе слично) – кажу за "Дан" у Управи полиције.

ЦРБЦ ћути

Из кинеске компаније ЦРБЦ, иначе главни извођач радова на послу, уговореном од стране бивше владе Демократске партиjе социjалиста (ДПС) и представљен као "проjекат виjека" коjи ће земљи дониjети огроман економски препород, нијесу одговарали на питања "Дана" која смо им послали приjе више од 10 дана.

Од почетка изградње аутопута прошло је седам година, а посао је требало да буде завршен за четири. Пут још није отворен, али је већ најављен цјеновник за његово коришћење. Посао jе уговорен за 809 милиона еура, што jе одавно премашено. Укупна циjена коштања ове инвестициjе, коjа jе финансиjе земље гурнула у тешки "минус", ниjе позната, али jе зато познато да су кинески држављани имали енормне зараде градећи нам "парче" аутопута.

Из Управе за инспекцијске послове у изјави за "Дан" наводе да су инспектори рада за област заштите и здравља на раду извршили увиђаj два смртна случаjа на аутопуту. Рударски инспектор, како додају, има надлежност за вршење увиђаjа у тунелима, и када jе у питању таj дио, до данас су овоj инспекциjи приjављена три смртна исхода.

– Ниjе било смртно страдалих из Црне Горе – наводе у инспекцији, која нема податке о томе како су посмртни остаци страних држављана транспортовани и гдје су сахрањени.

Главна здравствено-санитарна инспекторка у Управи за инспекцијске послове Кармела Муjичић каже да по Закону о заштити становништва од заразних болести Здравствено-санитарна инспекциjа за пренос посмртних остатака из Црне Горе издаjе спроводницу и рjешење, што jе регулисано чланом 61 закона.

– Правилником о начину и ближим условима под коjима се врши превоз и сахрана лица умрлог од заразне болести, ископавање, превоз и сахрана умрлог лица из jедног у друго гробно мjесто, превоз у иностранство или из иностранства и транзит преко териториjе Црне Горе регулисан jе превоз посмртних остатака. Превоз умрлог лица врши се погребним превозним средством коjе има посебну опрему за ту намjену, у складу са законом. Превоз умрлог лица може да се врши жељезничким превозом, само у посебно затвореном вагону. Превоз умрлог лица може да се врши бродом у посебно одређеном и одвоjеном простору, у коjем се не може превозити ништа друго, осим ствари коjе припадаjу опреми умрлог лица. Превоз умрлог лица може да се врши авионом у редовном ваздушном саобраћаjу само у одређеном простору (багажнику) ако jе таj простор на одговараjући начин одвоjен од простора за пртљаг. Здравствено-санитарна инспекциjа не води посебну евиденциjу гдjе су лица сахрањена осим евиденциjу издатих рjешења – наводи Мујичић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:27