Рад на црно велики проблем у Црној Гори (илустрација) / -DUSAN DRAGOVIC
10/04/2022 u 12:49 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На црно радило 612 странаца и 352 домаћа радника

Инспекција је лани евидентирала 15 случаjева радног ангажовања дjеце у неформалном раду али није било случаjева коjи би се могли третирати као наjгори облик радног ангажовања

Инспекција рада Управе за иснпекцијске послове током прошле године извршила jе укупно 11.369 инспекциjских прегледа (у области радних односа и запошљавања 8.107 и у области заштите и здравља на раду 3.262), у коjима jе утврдила укупно 3.958 неправилности, те изрекла казне у вриједности од скоро 800.000 еура. Како се наводи у годишњем извјештају те институције у који смо имали увид, у извjештаjноj години затечена су 964 лица у незаконитом раду (612 странаца и 352 црногорских држављана), а након предузетих мjера од стране инспекциjе рада, њих 234 (75 странаца и 159 црногорских држављана) засновали су радни однос у складу са Законом о раду и Законом о странцима.

– У оквиру своjих редовних активности, ова инспекциjа jе, током извjештаjне године, евидентирала 15 случаjева радног ангажовања дjеце у неформалном раду (обзиром да ниjе било љетње туристичке сезоне када се радно ангажуjе већи броj дjеце), од коjих седам женског и осам мушког пола, старости од 15 до 18 година. У овим случаjевима, инспектори су предузели мjере из своjе надлежности, на начин што jе послодавцима дониjето указивање за отклањање неправилности, односно прибављања потребне документациjе (љекарско увjерење и сагласност родитеља), како би се испунили законски услови за рад тих лица. Треба напоменути да дjеца ниjесу затечена на тешким и опасним пословима, већ су то били послови помоћног радника у обjектима за промет воћа, играчака и бижутериjе, па инспекциjа рада ниjе евидентирала случаjеве коjи би се могли третирати као наjгори облик радног ангажовања дjеце у било коjоj дjелатности – кажу у инспекцији рада.

Троје погинулих за годину, 15 тешких повреда

У току 2021. године jе извршено укупно 19 увиђаjа повреда на раду, и то три смртне, 15 тешких и jедна колективна повреда на раду, што jе смањење чак за 72,86 одсто у односу на 2008. годину, када jе забиљежен наjвећи броj повреда на раду (смањење смртних повреда jе 75 одсто, а тешких повреда на раду 73,68%). Надзором jе констатовано да jе наjчешћи узрок повреда на раду: непримjењивање мjера заштите и здравља на раду (пад са висине или у дубину, неисправно/неправилно руковање са средствима за рад, удар електричне струjе, неправилно коришћење опасних материjа, оклизнуће/спотакнуће итд.), ангажовање лица коjа ниjесу оспособљена за безбjедан рад на пословима коjе обављаjу и код коjих ниjе извршена претходна провjера здравствене способности и некоришћење средстава и опреме личне заштите на раду. Уколико jе утврђена непосредна опасност по живот или jе угрожено здравље запослених, изрицана jе мjера забране рада или забрана употребе средстава за рад на коjима се десила повреда.

Наjчешће неправилности, коjе су утврђене у области радних односа и запошљавања су ангажовање лица за обављање одређених послова код послодавца без закљученог уговора о раду и неприjављивање на обавезно социjално осигурање, радно ангажовање странаца без претходно прибављене дозволе за боравак и рад или потврде о приjави рада и трансформациjа уговора о раду; кашњење у исплати зарада и уплати доприноса за обавезно социjално осигурање и неуручивање обрачуна зарада запосленима, док се остало односило на недоношење писане одлуке о распореду радног времена запослених, о распореду запослених по смjенама, неутврђивање распореда седмичног одмора и друге врсте неправилности

За почињене прекршаjе у извjештаjноj години инспектори су издали 1.482 прекршаjна налога, са новчаним казнама у укупном износу од 797.180 еура, од чега 994 налога (624.050 еура новчаних казни у области радних односа и запошљавања, углавном, због рада "на црно") и 488 (173.130 еура новчаних казни) у области заштите и здравља на раду, због непредузимања мjера заштите и здравља на раду. У извjештаjном периоду наплаћено jе укупно 1.145 прекршаjних налога, што jе 77,26 одсто од броjа издатих.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:59