/ Фото: Милован Нововић
03/01/2022 u 14:34 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На данашњи дан Бијело Поље ослобођено од окупатора

Током народноослободилачког рата, 863 борца из бјелопољског краја уградило је своје животе у темеље слободе.

На данашњи дан, прије 77 година, ослобођено је Бијело Поље од фашистичкогг окупатора. Зато су данас, делегације Општине, борачких организација и политичких партија положиле вијенце на Споменик палим борцима, поводом Дана општине Бијело Поље и Дана ослобођења.

Цвијеће на споменик палим борцима бјелопољског среза, који су носили барјак слободарства и били примјер храбрости и части, положили су делегација Општине, чланови УБНОР-а и антифашиста, делегација ОБНОР-а заједно са Удружењем бораца ратова од 90. године, Организација бораца НОР-а из Пријепоља, као и делегације политичких партија - Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалистичке народне партије, Социјалдемократске партије, Демократа и делегација Уједињене реформске акције УРА

-Подсјетимо, након тешких и исцрпљујућих борби које су вођене на подручју, тада бјелопољског среза, крајем 1944. и првих дана 1945. године, борци седме црногорске бригаде „Будо Томовић“ ослободили су Бијело Поље 3. јануара 1945. године, око 11 сати. Тако је на данашњи дан прије 77 година простор Бијелог Поља обасјало свјетло слободе, највећег идеала и вриједности сваког појединца и сваког друштва-казао је предсједник Општине Петар Смоловић.

Током народноослободилачког рата, 863 борца из бјелопољског краја уградило је своје животе у темеље слободе, а још 560 људи, жена и дјеце  је страдало.

Бивши бјелопољски срез изњедрио је пет народних  хероја: Рифата Бурџовића-Трша, Алексу Бећа – Ђиласа, Томаша Жижића, Милована Јелића и Радомира Ракочевића.

У сали Центра за културу ордржана је свечана сједница СО, на којој је говорено о ономе шта је урађено у предходном, са најавама активности у наредном периоду.

Истовремено уручене су плакете најбољим студентима, као и заслужним грађанима, а лауреати највећег општинског признања 3 јануар су књижевник Саладин Дино Бурџовић и Дневни центар за дјецу ,,Тиса''.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:50