Изношење краљевих посмртних остатака / - ФБ: Цар јунака
30/09/2021 u 20:17 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На данашњи дан испуњен краљев аманет: „Цар јунака” се вратио на Цетиње

Црквени обред „Цару јунака” како је гласио надимак краља служио је, сада блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије, на броду „Сан Марко” у територијалним водама Италије

На данашњи дан 1989. године тијело црногорског господара Николе I Петровића Његоша пренешено је заједно са тијелом краљице Милене и њихових кћерки принцеза Ксеније и Вјере на Цетиње.

Краљ Никола преминуо је 2. марта 1921. године, и био је сахрањен у руској цркви у Сан Рему у Италији. Тијело црногорског владара и краљице Милене сахрањено је 1. октобра 1989. у цркви Рождества Пресвете Богородице на Цетињу, након 73 године изгнанства, док су дан касније сахрањене принцезе Вјера и Ксенија на дворском гробљу пред Цетињским манастиром.

image

Са откривања краљевих посмртних остатака

- ФБ: Цар јунака

Сам краљ је у свом тестаменту 1917. године је оставио у аманет да у случају његове смрти у изгнанству, његово тијело буде сахрањено у Црној Гори.

– А сада, драги мој Сине, запамти добро ову моју жељу. Ако умрем у иностранству, за вријеме избјеглиштва, нека буде опијело са спроводом извршено према прописима наше Цркве и нека моје тијело буде положено нетакнуто у привремену гробницу, док моји посмртни остаци не буду могли бити пренесени у нашу Отаџбину и тамо сахрањени – стајало је у тестаменту краља Николе.

image

Дочек посмртних остатака на Цетињу

- ФБ: Цар јунака

Црквени обред „Цару јунака” како је гласио надимак краља служио је, сада блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије, на броду „Сан Марко” у територијалним водама Италије.

Око 30.000 грађана и државни врх у Бару је аплаузима дочекало повратак Николе Петровића у отаџбину.

https://www.youtube.com/watch?v=UBraeLTP8kA

На путу ка Цетињу, поворка у којој су се налазили посмртни остаци породице Петровић Његош, била је испраћана од страе знатижељних грађана који су цвијећем засипали ковчеге од Сутомора, преко Петровца, Светог Стефана, Бечића, надаље кроз Будву, Грбаљ и Тројицу, све до коначног одредишта.

image

Изношење краљевих посмртних остатака

- ФБ: Цар јунака

Краљ је на Његушима дочекан на традиционалан начин, звона са цркве Светог Јована у Бајицама означиле су долазак, а од господара се лелелком опростио Блажо М. Радоњић. Дуж улица у дворцу, гдје је Никола био крунисан за краља, 1910. године.

image

Лелек Блажа М. Радоњића

- ФБ: Цар јунака

Свештена служба великодостојника Српске православне цркве и народа, отпочела је у 10 сати пред Цетињским манастиром, а онда је након службе кренула литија.

Ковчези су постављени на лафет који је вукло шест црних коња. Сахрана краља Николе обављена је уз присуство тадашњег митрополита црногорско-приморског Данила Дајковића, потомака, родбине, као и представника династија Романов, Савоја и Карађорђевић и окупљеног народа.

image

Игуман цетињског манастира на челу поворке

- ФБ: Цар јунака

Звона Цетињског манастира и хор са краљевом пјесмом „Онамо, 'намо” најавили су завршни чин спровода.

Од краља су се говорима опростили Бранко Костић, предсједника Предсједништва СР Црне Горе, у име породице, према црногорској традицији, праунук Никола Петровић Његош, који је нагласио да је испуњен аманет старог краља, након чега се проломио аплауз окупљеног народа. У 15 сати отпочела је посљедња почаст која се одаје државнику и ратнику, топовске салве испаљене под Орловим кршем.

Уз свечани помен ковчези су спуштени у краљевске гробнице, а звона са манастира и Ћипура означила испуњење краљевог предсмртног завјештења и посљедње жеље да се сахрани по прописима наше цркве у своју драгу Отаџбину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:31