FOTO: IJZ / - FOTO: IJZ
05/04/2024 u 15:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na internet stranici IJZ moguće pratiti obuhvat vakcinacije protiv morbila, zauški i rubele

Od danas na internet strani Instituta za javno zdravlje Crne Gore (http://www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili) dostupan je interaktivni dashboard, putem kojeg je moguće pratiti obuhvat vakcinacije protiv morbila, zauški i rubele (MMR), u uzrasnim kohortama, počev od osoba rođenih 2000. godine.

 - Dvojezični interaktivni dashboard (na našem i engleskom jeziku) kreirao je tim Instituta za javno zdravlje Crne Gore, sa ciljem da se omogući jednostavan i sveobuhvatan uvid u podatke o vakcinaciji stanovništva u Crnoj Gori, protiv određenih bolesti. Na ovaj način želimo da promovišemo transparentnost pristupu podataka koji se rutinski prikupljaju, ali i da utičemo na podizanje svijesti o značaju vakcinacije kao jedne od najefektivnijih preventivnih mjera protiv vakcino-preventabilnih bolesti - navode iz IJZ u saopštenju.

Ovu priliku koristimo da još jednom podsjetimo na ovogodišnji moto Međunarodnog dana zdravlja – Moje zdravlje, moje pravo, te istome dodajemo, a u želji da ukažemo na poseban značaj organizovane vakcinacije, da je pitanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja zajednice, ne samo individualno pravo, već i pitanje odgovornosti ka sebi i drugima.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:30