redovi u pošti / - REDOVI U POšTI
22/07/2023 u 07:27 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na plus 40 stepeni čekaju preuzimanje dječjih dodataka

Roditelji se pitaju da li je u pitanju neodgovornost ili manjak kadra u Pošti

Ispred Pošte Crne Gore u Orahovačkoj ulici u Podgorici, skoro svakodnevno mogu se vidjeti redovi ljudi koji čekaju na 40 stepeni kako bi podigli dječiji dodatak. Grupa roditelja koja se obratila našoj redakciji, a koji su željeli ostati anonimni, pitaju se da li je problem u nedostatku kadra ili nesposobnost nadležnih institucija da stanu na kraj ovakvom problemu.

– Poštari odavno ne donose dječije dodatke, te ukoliko ih pitate za pojašnjenje dobijate banalne odgovore „nisam Vas zatekao kod kuće“, iako je uvijek bar jedan od roditelja kod kuće sa djetetom, naročito sada kada su temperature u Podgorici i po 40 stepeni, ili dobijate odgovor „ja nemam vaš ček, morate otići u poštu“, i krug se zatvara. Tako ste primorani da još jednom tražite pomoć od prijatelja, baba, đedova, komšinica, kako biste dijete mogli ostaviti kod kuće i otići po dječiji dodatak. Međutim, jednostavno rješenje je nadomak ruke. Realizacija je prosta, uz minimum utorška vremena i finansijskih sredstava, a sastoji se od proste uplate sredstava na žiro račun jednog od roditelja. Ovaj način isplate sredstava sprovodi se u svim razvijenim zemljama EU, čijem članstvu težimo, međutim, prizori sa kojima se susrijećemo svakodnevno ispred ove pošte, ukazuju da nismo odmakli dalje od perioda kada su jedina sredstva komunikacije bila pisma – navode ogorčeni roditelji.

Pošta: Radimo u skladu sa ugovorom sa ministarstvom

Iz Pošte Crne Gore „Danu“ su kazali da je isplata dječijih dodataka za djecu do 18 godina i ovog mjeseca organizovana na uobičajen način.
– Dakle, isplata dječijih dodataka se vrši u svemu u skladu sa ugovorom, zaključenim sa resorno nadležnim ministarstvom. Ispunjavajući ugovorne obaveze, poštari vrše isplatu ovih primanja na adresi primaoca. Ukoliko prilikom pokušaja isplate primalac nije na adresi, poštar ostavlja obavještenje „izvještaj o prispijeću“, koje sadrži informacije kada, gdje i u kojem roku primalac može podići novac u prostorijama Pošte Crne Gore. U pošti 81102 u blizini Žaljeznčke stanice, već izvjesno vrijeme rade četiri, umjesto dva isplatna šaltera, kako je bio ranije slučaj.
Pored toga, Pošta Crne Gore je u saradnji sa resorno nadležnim ministarstvom, uvažavajući sugestije građana, preduzela mjere neophodne da se uspostavi isplata dječijih dodataka u poštama na lokacijama mjesta stanovanja korisnika. U ovom smislu, bilo je neophodno sprovesti zakonsku proceduru i pribaviti, između ostalog, saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, što je i učinjeno. Prema tome, nakon pribavljanja ove saglasnosti preostaje da se u saradnji sa Ministarstvom organizuje sistemsko povezivanje radi razmjene podataka, kada će biti stvoreni uslovi za vršenje isplate dječijih dodataka u poštama na lokacijama mjesta stanovanja korisnika – navode u Pošti.

Navode da, ukoliko je navedena opcija prekomplikovana za nadležne organe, postoji još jednostavnije rješenje – omogućiti roditeljima da preuzimaju dječiji dodatak u poštama koje se nalaze na lokacijama njihovog mjesta stanovanja.

– Pristajemo i na treću opciju, i na četvrtu, bilo koju opciju koja isključuje čekanje u redovima na četrdeset stepeni, po vjetru ili hladnoći. Da li je razlog za nepronalaženje boljeg rješenja za uplate dječijih dodataka roditeljima očajnički pokušaj Pošte da nastavi svoju djelatnost, jer bi u suprotnom ostala bez najveće radne akcije, ostaje još jedno pitanje koje treba razmotriti – kažu roditelji, dodajući da 19. jula, u jeku sezone, na šalteru pošte radi samo jedan zaposleni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:32