Црна Гора / - фото: Пиксабеј
14/10/2021 u 07:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На попису остаjу питања о нациjи, вjери и jезику

У документу се наводи да jе прихваћен приjедлог да се у упитник уврсти сет питања у вези са особама са инвалидитетом (ОСИ), на основу методологиjе и упитника Вашингтонске групе за статистику ОСИ

Приjедлог групе невладиних организациjа да се на попису становништва изоставе питања о етничкоj припадности, вjеросиповjести и матерњем jезику jе одбиjен, наводи се у Извjештаjу о спроведеноj jавноj расправи.

Расправу поводом Нацрта закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години jе организовало Министарство финансиjа и социjалног старања, пише агеција Мина.

Приjедлог агенциjе ДАМАР, Центра за демократску транзициjу, СтарсУП-а, Центра за демократиjу и људска права, Jувентаса и Центра за Мониторинг и истраживање се одбиjа jер би, како се наводи у образложењу, “изостављање тих питања довело до неусклађености са другим законима”.

“То би било супротно са Правно-техничким правилима за израду прописа”, наводи се у образложењу обjављеном на саjту Владе.

У документу се наводи да jе прихваћен приjедлог да се у упитник уврсти сет питања у вези са особама са инвалидитетом (ОСИ), на основу методологиjе и упитника Вашингтонске групе за статистику ОСИ.

“То jе законска норма коjу даље треба уредити методолошким упутством, као подзаконским актом, уз додатне консултациjе са надлежним институциjама”, додаjе се у образложењу.

Како се каже у документу, прихвата се приjедлог да се, из назива Нацрта Закона о попису становништва, домаћинстава и станова, избришу риjечи „у 2021. години“.

Одбиjа се приjедлог да овлашћени представници међународних организациjа и домаћих невладиних организациjа, регистрованих за праћење остваривања политичких слобода и права, могу пратити ток пописа и рад органа за спровођење пописа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 20:43