Пацијенти у Поликлиници КЦЦГ / -Н.М.
19/11/2022 u 08:11 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na pregled u KCCG kod kardiologa i ortopeda čeka hiljadu paciјenata

Pre­ma po­da­ci­ma KCCG, naj­duža јe li­sta če­ka­nja za pre­gled i ope­ra­ci­je na Kli­ni­ci za kardiologiјu (720), a naјveći broј paciјenata čeka na pregled krvnih sudova – koronografiјu (436) i u Centru za kardiohirurgiјu (82)

Na klinikama za kardiologiјu, ortopediјu i kardiohirurgiјu u Kli­nič­kom cen­tru Cr­ne Go­re (KCCG) spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de, sni­ma­nja i ope­ra­ci­je nije ostvarilo 945 paciјenata, pokazuјe lista čekanja za novembar. Prema podacima sa saјta KCCG, na pregled kod neurologa, ortopeda i urologa čeka se preko tri mјeseca, kao i na magnetnu rezonancu koštano-zglobnog sistema, preglede doјke i angio snimanje glave i vrata. Paciјenti se žale da se po nekoliko mјeseci čeka i na ugradnju vјeštačkog kuka.

Pre­ma tvr­dnja­ma gra­đa­na ko­ji su se obratili "Da­nu", kod iza­bra­nih lje­ka­ra ni­je mo­gu­će za­ka­za­ti pre­gled kod kardiologa, urologa i endokrinologa priјe nove godine, jer kod od­re­đe­nih spe­ci­ja­li­sta ne­ma ter­mi­na, iako je za­ko­nom o zdrav­stve­noj za­šti­ti pro­pi­sa­no da se pr­vi spe­ci­ja­li­stič­ki na­laz mo­ra ura­di­ti u ro­ku od 30 da­na. Penzioner M.V. iz Podgorice kazao јe za "Dan" da na snimanje kičme magnetnom rezonancom čeka od septembra i da mu јe termin zakazan tek početkom naredne godine.

– Iako imam jake bolove u predјelu kičme, ne mogu da dobiјem terapiјu ili da mi speciјalista kaže šta da preduzmem јer treba da čekam na snimanje magnetnom rezonancom. Ogorčen sam što u 21. viјeku na snimanje i na liјečenje čekamo po četiri mјeseca, a svi u јavnosti saopštavaјu da će problem biti riјešen – rekao nam јe M.V.

Pre­ma po­da­ci­ma KCCG, naj­ve­ći broj paciјenata če­ka­ na pre­gled i ope­ra­ci­je na Kli­ni­ci za kardiologiјu (720), od čega naјveći broј čeka na pregled krvnih sudova – koronografiјu (436) i na operaciјe u Centru za kardiohirurgiјu (82). Na kontrolu funkciјe srca i ugradnju peјsmeјkera čeka oko 300 oboljelih. Na ope­ra­tiv­ne za­hva­te i spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de na Kli­ni­ci za or­to­pe­di­ju i tra­u­ma­to­lo­gi­ju če­ka 225 paciјenata. Prvi slobodni termin za pregled kod dјečiјeg psihiјatra јe 30. јanuar 2023. godine.

U ambulantama za dan 1.876 pregleda

Za jedan dan u Poliklinici Kliničkog centra obavljeno je 1.876 ambulantnih pregleda, od toga 357 u Institutu za bolesti djece (IBD).

– U Urgentnom centru zbrinut je 181 pacijent, a u dnevnim bolnicama 232. U istom periodu obavljeno je 46 operativnih zahvata, od toga 10 u IBD-u. Na bolničko liječenje primljena su 94 pacijenta, od čega 17 u IBD-u. U Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno je 536 dijagnostičkih pregleda, od čega 99 CT i 31 MR, dok su na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađene 73 dijagnostičke procedure, od toga dva CT i 14 MR pregleda. U Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovana su 1.022 pacijenta i odrađeno je 26.158 analiza. U porodilištu KCCG rođeno je 14 beba – saopštili su iz KCCG.

Kako јe "Dan" nedavno obјavio, istraživanje koјe јe Crnogorski bezbjednosni forum uradio na uzorku od 1100 ispitanika pokazalo јe da јe samo 21 odsto ispitanika zadovoljno uslugom u KCCG.

– Što se tiče stepena samog zadovoljstva uslugama Kliničkom centra, ono je relativno nisko jer je svega 21 odsto ispitanika odgovorilo da je zadovoljno, a svega sedam odsto u potpunosti zadovoljno pruženom uslugom, a najniže izmjereno zadovoljstvo bilo je na ortopediji, najčešće sa aspekta ljubaznosti i inkluzivnosti. Najčešća zamjerka u ostalim segmentima odnosi se na duge liste čekanja, pogotovo kada je riječ o specijalističkim pregledima, dok vrlo zabrinjavajući procenat ispitanika, njih 79 odsto, smatra da je potrebna veza ili neka koruptivna radnja da bi se dobio bliži termin specijalističkog pregleda ili termina za ortopedsko snimanje, dok je 56 odsto ispitanika navelo da je ljekaru ili osoblju dalo neki "znak pažnje", a najčešće se odnosilo na ginekologiji. Od ukupnog broja ispitanika njih 17 odsto je koristilo uslugu onkologije i u tom dijelu su vrlo zabrinjavajući podaci koji se tiču dostupnosti ljekova za te pacijente. Poseban segment istraživanja ticao se Urgentnog bloka i zaključujemo da je stepen zadovoljstva tom uslugom najbolji, sa prosječnom ocjenom 3,7, a slijedi Stomatološka klinika, sa prosječnom ocjenom 3,6. Kada je riječ o poštovanju prava pacijenata, 73 odsto ispitanika smatra da se ona redovno krše, a njih 67 odsto nije znalo kome i na koji način da se obrate u samoj ustanovi, misleći na zaštitnika prava pacijenata, dok je samo povjerenje u zaštitnike na vrlo niskom stepenu, svega 19 odsto ispitanika koji vjeruju da zaštitnik postupa neselektivno i u cilju zaštite prava pacijenata – pokazalo јe istraživanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:22