/ -FOTO: SAčUVAJMO SINJAJEVINU
17/10/2022 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Sinjajevini najavili neprekidne straže: odbranićemo planinu

Član skupštine GISS Petar Glomazić kazao je da, nažalost, ni nakon dvije godine, niko se nije sjetio da poništi odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu (GISS) organizovaće u narednom periodu neprekidne straže na Sinjajevini koje će svakodnevno biti prisutne na planini i na svim pravcima kojima se planini može prići.

To je odlučeno na protestu koji je u nedjelju, 16. oktobra, organizovan na Margiti.

Protest na Margiti ove godine organizovan je u čast druge godišnjice protesta koji su aktivisti imali 2020. godine, a koji je trajao 51 dan kada su svojim tijelima branili Sinjajevinu od bombardovanja.

Obraćajući se skupu član skupštine GISS Petar Glomazić, između ostalog, je istakao da nažalost ni nakon dvije godine i dvije vlade, niko se nije sjetio da poništi štetnu odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

-Sada opet postoji bojazan da bi se ove jeseni opet moglo pokušati sa aljiljerijskim gađanjima koja bi zagadila i uništila ovu našu divnu planinu. Vježbe se sprovode kao u ratnim uslovima, ne treba njima puno vremena da se spreme, postave minobacače i obave gađanje. Najviše vremena treba za obezbjeđenje strelišne prostorije i postavljanje meta. A mi treba da budemo spremni i organizovani, da spriječimo takve namjere i zaštitimo planinu kao što smo to uradili 2020. godine – kazao je Glomazić.

On je podsjetio da ni 2020. vojna vježba na Sinjajevini nije bila najavljena, već je vojska obilazila stočare i govorila im da treba da napuste katune, a da će vježba biti održana Ministarstvo odbrane je saopštilo tek nakon pritiska javnosti.

Članica Skupštine GISS i planinka Mileva Gara Jovanović istakla je da će stočari dok su na katunima biti pripravni i paziti na planinu, a da će i nakon silaska sa planine biti spremni da se vrate da je brane.

Predsjednik GISS Milan Sekulović kazao je da bi partije koje su sada u Vladi, a koje su podržavale proteste na Sinjajevini dok su bili opozicija, sada trebale da ispune obećanja koja su dali, a to je da Sinjajevina neće biti vojni poligon, već zaštićeno područje.

-Mi cijenimo i poštujemo njihovu podršku koju su nam dali u vrijeme kada smo imali proteste, ali smatramo da bi sada bio red da se ispuni dato obećanje. Ipak smo došli u situaciju da i pored svih ljudi koji su nam ovdje na Sinjajevini obećavali da poligona neće biti, poligon je i dalje tu, a samim tim i strah da će planina biti bombardovana – kazao je Sekulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:22