/ -Фото: Министарство одбране
19/05/2022 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Начелник Генералштаба Ђуровић на састанку Војног комитета ЕУ у Бриселу

Војни комитет ЕУ је највише војно тијело Савјета Европске уније, чији се састанци одржавају два пута годишње

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић, присуствовао је састанку Војног комитета Европске уније (ЕУ) у Бриселу.

Састанку су, осим начелника генералштабова земаља чланица ЕУ, присуствовале и њихове колеге из партнерских и земаља аспираната за чланство у Унији, које учествују у операцијама и мисијама под мандатом те организације.

Предсједавајући Kомитета, генерал Роберт Бригер, захвалио се партнерским земљама, међу којима је и Црна Гора, на учешћу у мисијама и операцијама ЕУ.

Kомандант поморске операције "ЕУ Навфор Аталанта" вице-адмирал Хозе Нуњез Торенте, презентовао је актуелну ситуацију у водама Рога Африке, гдје се налази и један официр ВЦГ, ангажован на штабним дужностима на ратном броду оружаних снага Италије.

Припадници Војске Црне Горе учествују у операцији "Аталанта" од 2010. године и обављали су дужности на пловилима земаља партнера и савезника, као и у самосталним тимовима за заштиту бродова (АВПД), који су обезбјеђивалибродове са хуманитарном помоћи Свјетског програма хране УН.

Генерални директор Војног штаба и војног планирања Европске уније, вице- адмирал Ерве Блежан, говорио је о тренутном стању, изазовима и успјесима тренинг мисија ЕУ на афричком континенту, при чему се осврнуо и на мисију у Малију (ЕУТМ МАЛИ), гдје је Војску Црне Горе донедавно представљао један официр.

Војни комитет Европске уније је највише војно тијело Савјета Европске уније, чији се састанци одржавају два  пута годишње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 17:04