/ - фото са састанка
14/01/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Начелник Генералштаба на виртуелном састанку Војног комитета

Предсједавајући МЦЦС, адмирал Роб Бауер, истакао је да се налазимо у важном тренутку за сигурност Алијансе

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић, учествовао је на дводневном виртуелном састанку Војног комитета на нивоу НАТО начелника генералштабова, 12. и 13. јануара 2022. године.

Предсједавајући МЦЦС, адмирал Роб Бауер, истакао је да се налазимо у важном тренутку за сигурност Алијансе.

- Наша снага, као Алијансе, лежи, не само у савезништву и одлучности, већ и у способности да се припремимо за будуће изазове- нагласио је он.

Такође, истакао је да је НАТО свјестан изазова и могућности које нуди дигитално доба и активно је ангажован на дигиталној трансформацији процедура, опреме и људских ресурса.

У том смислу начелници генералштабова су се посебно осврнули на развој способности у циљу одговора на безбједносне изазове, који су оцијењени као мултидоменски, међусобно повезани и транснационални.

- У обраћању колегама из савезничких земаља генерал Ђуровић је истакао да нови оперативни домени, као што су сајбер и свемир, представљају велике могућности, али и изазове, пошто захтијевају стална улагања и развој нових способности. Генерал је нагласио да ће успјеси у будућим операцијама зависити од степена интеграције снага и способности да се предузму одговарајуће превентивне мјере- наводе у саопштењу.

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, упознао је начелнике генералштабова са током и закључцима састанка у формату НАТО-Русија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:27