/ - VLADA CRNE GORE
16/01/2023 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nacionalna komisija za imunizaciju: Bez odlaganja vakcinisati djecu, epidemija morbila ozbiljna prijetnja

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kazao je da je situacija veoma složena i da država preduzima najurgentnije mjere kako bi se sačuvalo zdravlje najmlađih

Niko nema pravo da neodgovornim odlukama ugrožava zdravlje i život djece, a statistika o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojava prvih slučajeva morbila u regionu, ukazuje na hitnu i neodložnu mobilizaciju svih društvenih činilaca kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti, zajednička je poruka sa sastanka Nacionalne komisije za imunizaciju, koji je danas održan u Ministarstvu zdravlja.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kazao je da je situacija veoma složena i da država preduzima najurgentnije mjere kako bi se sačuvalo zdravlje najmlađih. On je kazao da je epidemija morbila praktično pred vratima i da više nema vremena za odugovlačenje i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu, što je kako je istakao , i zakonska obaveza svakog od nas.

-Djeca ne treba da se izlažu opasnosti zato što neko neodgovorno postupa, prije svega sa nepotrebnim porukama, a onda i nedovoljnom i nekvalitetnom informisanošću, slušajući one koji nisu upućeni, koji ne poznaju problem, već su ad hoc protiv nečega- poručio je Šćekić.

On je naveo i pozitivne primjere pojedinih opština i domova zdravlja sa visokim procentom vakcinisine djece gdje roditelji nijesu podlegli uticaju lažnih informacija, već su "sa punim povjerenjem prema zdravstvenim radnicima odlučili da zdravlje i bezbjednost svoje djece povjere nauci a ne neutemeljenim i neprovjerenim informacijama".

-U svakom slučaju, ako građani, odnosno roditelji ne budu vakcinisali svoju djecu kako je zakonom predvidjeno, pedijatri odnosno zdravstvene ustanove će biti dužne da podnose prijave protiv neodgovornih roditelja, koji ne vode računa prvo o svojoj, a onda i o ostaloj djeci. To znači da ćemo imati probleme u vrtićima, u školama, i nažalost možemo dovesti do toga da naša djeca imaju ozbiljne zdravstvene posledice, a o konačnom ishodu neću ni da razmišljam...zato treba svi zajedno da preduzmemo mjere kako ne bi došlo do tog ishoda- kazao je Šćekić.

Viši konsultant za zdravstvena pitanja u UNICEF-u, dr Senad Begić, izrazio je zadovoljstvo zbog nedvosmislene saglasnosti o značaju imunizacije za zdravlje i dobrobit djece koja je postignuta tokom sastanka Komisije.

-Unicef će nastaviti da pruža podršku kako lokalnim zajednicama, tako i roditeljima, ali i ministarstvu zdravlja i zdravstvenom sistemu da imunizacije kao jedno od najbitnijih civilizacijskih tekovina dodatno približi svim roditeljima i njihovoj djeci u Crnoj Gori. Svima je jasna situacija u regionu. Na svu sreću, virus morbila još nije dokazan u Crnoj Gori , tako da i dalje imamo dovoljno vremena da našoj djeci pružimo adekvatnu zaštitu i učinimo sve ono što je do svih nas, dakle ne samo zdravstvenog sistema, nego i roditelja i članova ovog društva, da našoj djeci pružimo optimalnu zaštitu protiv ove jako opasne i veoma zarazne bolesti- poručio je dr Begić.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, dr Mina Brajović, podsjetila je da su morbile visoko zarazno i smrtonosno oboljenje, koje je u toku 2018.god odnijelo 140 hiljada dječijih života širom regiona Evrope.

-Svaki dječji izgubljeni život je tragedija, za porodicu i za čitavo društvo i prosto niko od nas nema taj luksuz da drži oči zatvorene i da bude pasivan. Ovakva situacija se može prevazići i ovo oboljenje se može spriječiti MMR vakcinacijom. Ako imamo na umu činjenicu da je u Crnoj Gori vakcinisano 12,07 procenata djece rođene 2021.godine , mislim da je jasno koliko je  situacija u Crnoj Gori alarmantna- kazala je dr Brajović.

Iz tog razloga, dodaje ona, neophodno je da svi skupa združeno, cjelokupno društvo djelujemo zajedno i da pokušamo da ovu trku trčimo mnogo brže od samog virusa.

-To znači znači djelovanje na više kolosjeka, djelovanje svih sektora, ne samo zdravstva i zdravstvenih radnika, već takođe i prosvjete i pravde i cjelokupnog društva, a pogotovu roditelja. Radi se o problemu koji je davno prevazišao okvire zdravstvenog problema. Ovo je nacionalni izazov za koji rešenja treba tražiti u partnerstvu, kroz saradnju i dijalog uz intezivan angažman lokalnih vlasti.  Ukoliko želimo sretno i bezbrižno djetinjstvo, svaki roditelj treba da donese odgovornu i ispravnu odluku, a to je ''Vakcinišite svoje dijete prije nego što bude kasno- zaključuje dr Brajović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 15:11