Одбор за туризам и екологију / - Фото: Лазар Ружић
08/06/2022 u 21:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Надлежни нису испунили препоруке ДРИ: Концесионари чувају шуме исто као вукови овце

Министар Зоран Миљанић казао jе да jе за 90 одсто пожара одговоран људски фактор, као и да не треба да се молимо Богу да пане киша када почну пожари, већ да држава створи услове за превенциjу пожара и да адекватно реагуjе

Надлежне државне институције нијесу испуниле двије трећине препорука које су добиле од Државне ревизорске институције (ДРИ) кроз Коначни извjештаj о контролноj ревизиjи – Ефикасност реализациjе препорука датих у ревизиjи успjеха "Успjешност спровођења политике заштите животне средине у Црноj Гори – заштита од шумских пожара", односно од 42 препоруке реализовано је само 11. То је констатовано на сједници Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање, гдје је указано да авиони за гашење пожара у овом тренутку нијесу спремни, те да се интензивно ради да барем један буде функционалан, а из Управе за шуме казали су да су ангажовани посматрачи како би се пиромани пријављивали.

Вршилац дужности генералног директора Директората за заштиту и спасавање Миодраг Бешовић казао jе да су прошлоj влади предали информациjу о стању ваздухопловне jединице за гашење пожара, али одговор ниjесу добили, те данас на почетку пожарне сезоне немамо спремне авионе. Подсjетио је да имамо три авиона и два трактора у jединици за спасавање.

– Данашње стање ниjе завидно, нова влада jе убрзала све што ниjе претходна, али не можемо вратити вриjеме коjе jе потребно за све процедуре за осигурање и сервисирање авиона – рекао jе Бешовић и додао да су тендерски поступци за осигурање и сервисирање скоро завршени, али да ниjесу завршени записници и уговори, а пилоти немаjу потребне лиценце за летјење jер немаjу потребне сате.

Ватрогасци 15 година чекали опрему

Представник Општине Никшић Зоран Томић изјавио је да је тачно да локална самоуправа из које долази није реализовала све препоруке, али да је то случај и са другим институцијама. Он је рекао да прво треба створити услове да би се постигли резултати.

– Ко је једном ушао у просторије Службе заштите и спасавања Никшић може да види о чему се ради. Ми смо добили средства за побољшање услова, па када се то уради, биће и реализације препорука. Ми као друштво смо идеални за планове и стратегије, али их тешко можемо реализовати. Проблем је казнена политика, нико никад није одговарао због изазивања пожара – истакао је Томић, истичући да су ватрогасци у Никшићу тек прошле године након 15 година добили одијела за прилазак ватри.

Каже да су ушли у скраћени поступак за тендере како би за сезону имали спреман jедан авион и хеликоптер за гашење пожара.
Предсjедник Одбора Драган Краповић казао jе да jе ДРИ jе оциjенила да Црна Гора ниjе обезбиjедила услове за ефикасно спровођење политика за заштиту од пожара. Истакао jе да су дали преко 40 препорука институциjама, али да реализациjа ниjе ишла како треба.

– Сада jе прави тренутак, jер смо на улазу у пожарну сезону, раниjих година смо имали катастрофална искуства, а ове године у Колашину, да се позабавимо овим питањем. Вjеруjем да проблема има више и на свим нивоима, али да видимо шта можемо да учинимо да смањимо ризике и ако се пожари десе да претрпимо што мање последица – изјавио jе Краповић.

Сагорело најмање 6,4 милиона еура

Члан Сената ДРИ Бранислав Радуловић казао је да су од 2012. до 2018. године регистрована 532 шумска пожара на 34,6 хиљада хектара са штетом од 6,4 милиона еура без трошкова гашења.

– Иако имамо сагласје у сагледивању ситуације, систем је дифузан, некординисан и неефективан – закључио је Радуловић.

Према риjечима члана Сената ДРИ Бранислава Радуловића, ревизиjа је урађена 2019. године, те је од 42 препоруке испуњено само 11, а да jе наjгори ресор у реализациjи задатака било Министарство пољопривреде коjе ниjе урадило ништа. Министар без портфеља Зоран Миљанић је казао да jе за 90 одсто пожара одговоран људски фактор, те да блага казнена политика доприноси томе да неки људи чак намjерно изазиваjу пожаре или бацаjу опушке. Навео је да не треба да се молимо Богу да пане киша када почну пожари, већ да држава створи услове за превенциjу пожара и да адекватно реагуjе када се проблем деси.

– На срећу, нијесмо до сада имали изгубљене животе у шумским пожарима, али како и у којим условима раде ватрогасци знају они – каже Миљанић.

Директор Управе за шуме Срђан Пејовић упозорава да пожари наносе огромну штету шумским потенцијалима, али и туризму јер као туристичка дестинација Црна Гора тако губи амбијенте који су атрактивни посјетиоцима. Истакао је да од концесионара не можемо очекивати да штите шуме од пожара.

– То је исто као да дате вуку да чува овце – каже Пејовић, додајући да је казна за подметање пожара по закону пет година, али да се оне не изричу и нико не одговара иако смо ми мало друштво и све знамо.

Министарка екологиjе, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић изјавила је да у том ресору спроводе низ активности коjе су у циљу превенциjе пожара и заштите животне средине.

Саслушању пред члановима Одбора, иако су били најављени, нијесу присуствовали премијер Дритан Абазовић, те министри унутрашњих послова и пољопривреде Филип Аџић и Владимир Јоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:56