BOLNICA NIKŠIĆ/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ / -BOLNICA NIKŠIĆ/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
26/10/2023 u 19:14 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najavljena tužba protiv nikšićke bolnice: Tvrde da je direktorka zaposlila bratanića

Sadašnje i bivše radnice bolnice optužuju direktoricu za nezakonit rad, nepotizam i mobing, čak i da je zaposlila sina svog rođenog brata, iako je on tada imao firmu u kojoj je bio direktor

Bivša zaposlena u ekonomsko-finansijskoj službi Opšte bolnice u Nikšiću Ana Milić tužiće tu ustanovu zbog, kako tvrdi, nezakonitosti u vezi sa prekidom radnog odnosa, ali i na kasnijem konkursu, kada nije primljena iako je, kako tvrdi, ispunjavala sve uslove. Ona i predsjednica Sindikata bolnice Dana Đukanović pokušale su prošle sedmice da razgovaraju sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem, ali im je u tom resoru u Podgorici rečeno da će on tog dana biti odsutan. Đukanović je tada kazala da su htjele da upoznaju ministra sa nezakonitim radom direktorice nikšićke bolnice i nepotizmom. Ona je saopštila da su je još dvije bivše radnice ovlastile da govori u njihovo ime.

Inspekcija svakodnevno u bolnici

Mene je direktorica uzela na zub kada sam na svom fejsbuk profilu pisala o slučaju "Braunila", o čemu su i mediji izvještavali, a radi se o porodilji kojoj su hirurškim zahvatom iz ruke odstranili strano tijelo koje je ostalo nakon porođaja. U tom slučaju je pokrenut krivični postupak. Prema mojim informacijama, protiv bolnice i direktorke je podnesen veliki broj tužbi. Pitanje je ko će platiti sve to kada dođe na naplatu. Sve inspekcije su svakodnevno u bolnici zbog prijava pacijenata i zaposlenih. Niko ne snosi posledice, a policija dolazi nakon pisanja medija, kaže Đukanović.

– Ugovor mi je na mjesec dana produžen aneksom 15. avgusta, a već 17. avgusta sam dobila novi, gdje je pisalo da sam raspoređena na mjesto higijeničarke. Doživjela sam veliki stres i imala zdravstvenih problema, zbog čega sam otišla na bolovanje. Kada mi je bilo bolje, došla sam na posao da prekinem bolovanje, ali su mi rekli da za mene nema nigdje mjesta. Na moje mjesto je primljen bratanić direktorice Dušanke Perović. Na konkurs za to radno mjesto prijavilo se sedam kandidata, među njima i ja. Iako ispunjavam uslove, primljen je bratanić direktorice bolnice. Sada radi u obračunskoj službi. Tu ih je već dvoje iz njene familije. Kompletnu dokumentaciju sam predala advokatu i rečeno mi je da će prvo biti sproveden postupak pred Agencijom za mirno rješavanje sporazuma – kazala nam je Milić.

Po riječima Dane Đukanović, sin direktorkinog rođenog brata je primljen na mjesto Ane Milić, iako je bio vlasnik jedne privatne firme, gdje je tada bio direktor. Ona dodaje da je su Milić i njen suprug trenutno bez zaposlenja.

– Dolazila sam u Podgoricu da pitam ministra Šćekića da li je ukinuo moje radno mjesto, odnosno da li građanima treba centrala u bolnici, kao uslužni servis. Šćekića sam htjela da informišem da mi je ukinuto radno mjesto u centrali, iako je inspekcija nedavno donijela rješenje po kome je direktorka bila obavezna da me vrati u centralu. Podsjećam da mi je direktorka nakon 33 godine radnog staža bez propusta dala novo radno mjesto za nekvalifikovane radnike sa osnovnom školom, u vešeraju. Inspekcija je donijela rješenje kojim je naređeno da me vrati u centralu, a direktorka je ukinula moje radno mjesto. Imam autoimunu bolest, a ne mogu da dobijem ni termin kod fizijatra nakon 33 godine radnog staža u toj bolnici. Ni to ne interesuje direktoricu – tvrdi Đukanović.

Na naše pitanje odgovara da ne zna čime da pravda toliku samovolju i osvetoljubivost direktorice Perović, za koju tvrdi i da vrši mobing nad zaposlenima koji nijesu njeni poslušnici.

– I bivša koleginica.J. me je ovlastila da govorim u njeno ime, jer je nakon dvije godine i 11 mjeseci ostala bez posla servirke, iako joj je trebalo još mjesec dana da stekne uslov za zaposlenje na neodređeno. Podstanar je sa dvoje djece i sada je ostala na ulici. Za M.J. je rekla da mora da je makne zbog afere "Giljen", a to je slučaj kojim se javnost bavila, kada djetetu nije pružena ljekarska pomoć u bolnici, a dijete je unuče od sestre J.M. Moram da pomenem i S.Đ., koja je više od 15 godina radila u vešeraju, nakon čega je prebačena da radi kao higijeničarka na odjeljenje. Za šeficu vešeraja postavljena je zaova glavne sestre i to nakon nekoliko mjeseci rada na poslovima higijeničarke, iako nema nikakvog iskustva u organizaciji tog posla, tvrdi Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:03