Najviše padavina / - UNSPLASH
11/06/2024 u 11:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Najkišovitiji grad u Evropi: Jednog juna kiša je padala 24 dana bez prestanka

Ovaj grad u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno pa je proglašen najkišovitijim gradom u Evropi.

Internet pretraživač za iznajmljivanje smještaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi. Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosječnog broja kišnih dana u mjesecu, kao i statistike prosječnih dnevnih padavina.

S obzirom na to da Bergen u prosjeku ima 12,7 kišnih dana mjesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom u Evropi. I nije on jedini koji je to uradio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, ne veruju da je vreme loše, postoje samo loše obučene osobe, prenosi Punkufer.hr.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posjete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelijepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Objavljena detaljna vremenska prognoza za jun širom Evrope

Otkuda toliko kiše u Bergenu?

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Sjevernog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini ranjivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabilježeno je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara.

Najduža kontinuirana kišna sezona u ljetnjim mjesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Najmanje kiše u junu, najviše u oktobru

Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, ali odmah treba da znate da nijedno godišnje doba nije posebno suvo.

U prosjeku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosječna temperatura tokom lijeta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa – pri čemu je jul najtopliji mjesec.

Tokom zime očekuje se jak vjetar, ponegdje snijeg i prosječne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posjetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

11. jul 2024 11:37