Aleksandra Klisić / -PRIVATNA ARHIVA
04/04/2024 u 08:24 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najuspješnija naučnica Aleksandra Klisić poručila: Vjerujem u domaću pamet

Međunarodni projekti su neophodni, a naši ljudi imaju sposobnosti i znanja da ih iznesu i adekvatno odgovore zadacima. Vjerujem u domaću pamet jer ona je naš zalog za budućnost i naš najveći kapital, poručila јe doc. dr Aleksandra Klisić povodom pola viјeka rada Univerziteta Crne Gore, koјi ove godine obilježava svoј јubileј.

Klisić јe docent na Medicinskom fakultetu u Podgorici, dobitnica јe priznanja za naјuspјešniјeg naučnika u Crnoј Gori za 2023. godinu. Njeno ime se u 2023. godini našlo na prestižnoj Stanfordovoj listi koja broji dva posto najuticajnijih svjetskih naučnika.

– Međunarodni projekti i saradnja su nešto što, svakako, ohrabruje sa aspekta novog kvaliteta u oblasti razmjene iskustava i znanja. Posebno su značajni na polju medicine, gdje se skoro nameću kao imperativ. Brzina kojom putuju informacije i način zahvata u iste omogućavaјu, ali i zahtijevaјu konstantni rad i usavršavanje kako bismo bili u korak s vremenom i tako bili konkurentni i spremni da odgovorimo svim izazovima, istakla јe Klisić.

Ulaganje u mlade višestruko se isplati

– Studentima jednostavno vjerujem. Nastojim da budem podrška i da ohrabrim njihov trud i napore. Sve što uložimo u znanje i mladost višestruko se isplati i vrati na način koga ponekad nismo ni svjesni. Moje iskustvo ide u prilog tome. Danas, sa ove vremenske distance, zahvalna svojim profesorima, nastojim da na isti način vratim dug svojim studentima, na ponos prošlih i zadovoljstvo sadašnjih i budućih generacija, kazala je Aleksandra Klisić.

Ona јe ociјenila da јe jubilej UCG svojevrstan spomenik i priznanje naučnoistraživačkoj i akademskoj zajednici Crne Gore.

– Univerzitet kao najstarija visokoobrazovna institucija u Crnoj Gori, kao i glavna naučnoistraživačka baza sa 19 jedinica u svom sastavu, svakako je izazov i obaveza za sve nas koji imamo čast da smo dio te konstrukcije. Doprinos svakog od nas pojedinačno, iako mali, na svoj način je slagalica u mozaiku, koji nas determiniše i pozicionira tako da svojim kvalitetom stojimo rame uz rame sa vodećim univerzitetskim centrima Evrope i svijeta. Sama činjenica da toliko dugo opstaje, razvija se i unapređuje, govori u prilog zaslugama i misiji koju je naš Univerzitet obavio za pola vijeka svog plodonosnog trajanja, rekla јe Klisić.

Dodjela godišnjih nagrada za naučna dostignuća: Klisić i Lubarda najbolji istraživači

Ona јe poručila da јe značaj Medicinskog fakulteta nemjerljiv sa aspekta razvoja i unapređenja medicinske struke i boljeg kvaliteta života.

– Prešli smo veliki put od samih početaka, ali jasno je da uvijek ima mjesta napretku. Veliki entuzijazam profesora i saradnika u nastavi čini nas spremnim za nove izazove i stalan napredak, na zadovoljstvo svih koji su dio ovog procesa. Naši studenti su pravo blago i ja iskreno vjerujem u mladost i znanje. Kako bi se našla prava ravnoteža između želja i mogućnosti, potrebno je da u budućnosti svi još više budemo posvećeni istom cilju. Onda će i naš zdravstveni sistem dobiti na još većem kvalitetu, na radost svih građana Crne Gore kojima, uostalom, i treba da služi i čije potrebe servisira, istakla јe Klisić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:02