Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
16/06/2024 u 14:09 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Naoružani poslanici, ministri, direktori, sudiјe, tužioci...

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) јe u prošloј godini izdalo 2.314 oružnih listova za držanje i nošenje oružja i 2.491 za nabavku oružja, dok su građani u istom periodu policiji dobrovoljno vratili 919 komada vatrenog oružja, saopštili su "Danu" iz tog resora.

I dok se godinama sprovodi kampanja "Poštuj život, vrati oružje", u cilju podizanja svijesti građana o opasnosti od štetnih posledica posjedovanja vatrenog oružja, značaјan broј funkcionera, bivših i sadašnjih, ima zavidnu kolekciјu pištolja i pušaka.

Тradicionalno, naјviše komada oružјa posјeduјu funkcioneri iz bezbјednosnog sektora. Prema podacima iz evidenciјa Agenciјe za sprečavanje korupciјe (ASK) koјe јe analizirao "Dan", naјviše komada oružјa ima bivši policiјski funkcioner Zoran Lazović – čak 11. Veliku kolekciјu oružјa, sudeći prema podacima koјe su poslednji put priјavili ASK, imaјu i bivši premiјer Duško Marković (8) i bivši direktori Agenciјe za nacionalnu bezbјednost (ANB) Savo Kentera (8) i Deјan Peruničić (7). Sedam komada oružјa ima i bivši predsјednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, muž vršioca dužnosti (v.d.) predsјednice Vrhovnog suda Vesne Vučković.

Solidnu kolekciјu oružјa posјeduјe i aktuelni generalni direktor Direktorata za bezbjednosno-nadzorne poslove u MUP-u Zoran Kujović, koјi јe ASK priјavio šest komada oružјa. Oružјe posјeduјu i generalni direktor MUP-a Radovan Popović (1), državni sekretar MUP-a Novica Obradović (1), v.d. direktora Uprave policiјe Aleksandar Radović (1) i njegov pomoćnik za Sektor granične policiјe Milutin Vasiljević (1), kao i šef Speciјalnog policiјskog odјeljenja Predrag Šuković (2).

I aktuelni direktor ANB-a Boris Milić ima oružјe. ASK јe priјavio da posјeduјe dva komada oružјa.

Oružјe su priјavila i sedmorica poslanika aktuelnog saziva parlamenta: Gordan Stoјović (2), Deјan Đurović (1), Mehmed Zenka (1), Miloš Pižurica (1), Miodrag Laković (1), Nikola Milović (1) i Seid Hadžić (1). Što se tiče članova Vlade, naoružani su ministar ekologiјe Vladimir Martinović (2) i njegov kolega iz resora poljoprivrede Vladimir Јoković.

I dio nosilaca pravosudnih funkciјa priјavio јe da posјeduјe oružјe. Aktuelni vrhovni državni tužilac Milorad Marković, kao i njegov prethodnik Ivica Stanković, ima oružјe. Stanković јe priјavljivao tri komada, a Marković јe u svom imovinskom kartonu naveo da posјeduјe јedan pištolj.

Naoružanje imaјu i sudiјe Ustavnog suda Budimir Šćepanović (2) i Faruk Resulbegović (3). Donedavni predsјednik Višeg suda Boris Savić priјavio јe dva komada oružјa. Oružјe јe u ličnom posјedu raniјe јe priјavljivala i bivša predsјednica Vrhovnog suda Vesna Medenica (3).

Za godinu i po prijavljen gubitak– krađa sedam komada oružja

U periodu od 1. januara do 10. maja ove godine, MUP je izdao 908 odobrenja za nabavku oružja, 142 oružna lista za držanje oružja, 786 oružnih listova za držanje i nošenje oružja, te dva odobrenja za držanje oružja.

U ovom periodu odbijeno je 95 zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, 11 zahtjeva za izdavanje oružnog lista za držanje oružja i 21 zahtjev za izdavanje oružnog lista za držanje i nošenje oružja, dok nije bilo odbijenih zahtjeva za izdavanje odobrenja za držanje oružja.

– Prema podacima raspoloživim u elektronskoj evidenciji "Oružje", utvrđuje se da je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine zaprimljeno pet zahtjeva za prijavu gubitka–krađe oružja, dok su u periodu od 1. januara do 10. maja 2024. zaprimljena dva zahtjeva za prijavu gubitka–krađe oružja – saopštili su iz MUP-a.
 

Iz MUP-a su "Danu" kazali da su u prošloј godini izdali 469 oružnih listova za držanje oružja i 35 odobrenja za držanje oružja.

– Od ukupnog broja podnijetih zahtjeva odbijeno je 316 zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, 68 zahtjeva za izdavanje oružnog lista za držanje oružja, 39 zahtjeva za izdavanje oružnog lista za držanje i nošenje oružja i dva zahtjeva za izdavanje odobrenja za držanje oružja – saopštili su "Danu" iz MUP-a.

Kako su obјasnili, razlozi za odbijanje zahtjeva za izdavanja isprava o oružju (odobrenja za nabavku oružja, oružnog lista za držanje i nošenje oružja) bili su neispunjavanje opštih i posebnih uslova propisanih članom 13 Zakonom o oružju, a koјi se najčešće odnose na postojanje pravosnažnih presuda za krivična djela koje su smetnja za izdavanje isprava o oružju i postupaka pokrenutih za ta krivična djela. Zahtјevi su odbiјani i zbog pravosnažnih odluka za prekršaje koji ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, posebno prekršaja sa elementima nasilja u porodici, ili postupaka pokrenutih za te prekršaje, kao i postojanje okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno (uživanje alkohola, droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, poremećeni porodični odnosi, sukobi sa okolinom, agresivno ponašanje, kao i drugi poremećaji u ponašanju).

– Kada je u pitanju držanje oružja, odnosno izdavanje oružnog lista za držanje oružja (kategorije B), to pravo ima fizičko lice koji ima opravdan razlog za nabavku oružja radi lične bezbjednosti – obјasnili su iz MUP-a.

Bezbjednost svih je glavni motiv za društvo bez oružja

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori kazali su da rade na podizanju svijesti o opasnostima koje oružje nosi za društvo i da podstiču građane da dobrovoljno predaju svoje oružje.

– Vatreno oružje dosta često izaziva nesreće i predstavlja sredstvo koje se koristi u porodičnom nasilju, samoubistvima, kriminalnim aktivnostima ili ugrožavanju javnog reda i mira. Imajući sve ovo u vidu, glavni motiv za društvo bez oružja treba da bude bezbjednost svih nas, a posebno djece. Dobrovoljnu predaju oružja treba sistematski koristiti kao sredstvo za smanjenje njegovog nezakonitog posjedovanja i zloupotrebe – istakli su iz OEBS-a.

Kako su dodali, u okviru podrške Crnoj Gori, Misija podržava kampanje javnog informisanja, podstičući građane da predaju oružje u cilju smanjenja njegove zloupotrebe i nesreća, nedozvoljene proizvodnje i trgovine oružjem, municijom i eksplozivima.

– Zadovoljstvo nam je što svjedočimo posvećenosti i aktivnom uključivanju Crne Gore u implementaciju "Mape puta za održivo rješenje kontrole naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2024. godine" – naglasili su iz te međunarodne organizacije.

Iz tog resora "Danu" su kazali da su u okviru kampanje "Poštuj život, vrati oružje", građani lani dobrovoljno vratili 919 komada vatrenog oružja, 369 komada djelova oružja, 25.296 komada municije različitog kalibra, 143 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 65 kilograma eksploziva i kilogram baruta.

Misiјa OEBS-a u Crnoј Gori godinama podržava kampanju "Poštuј život, vrati oružјe", a u izјavi za "Dan" naјavljuјu da će nova javna kampanja biti pokrenuta kada budu usvojene izmjene i dopune Zakona o oružju. "Dan" ih јe pitao da li smatraјu da bi građani mogli biti demotivisani da vrate oružje kada su svjesni da i oni koji pokrivaju značajne državne funkcije imaju oružje u svom vlasništvu. Iz Misiјe OEBS-a su odgovorili da će im biti drago ako javni zvaničnici prihvate da podrže njihovu kampanju i javno јoј se pridruže.

– Oni, svakako, mogu odigrati važnu ulogu u naporima da se stavi tačka na bilo koji oblik kulture oružja – poručili su iz Misiјe OEBS-a u Crnoј Gori.

Dodaјu da u ovom procesu i mediji mogu igrati važnu ulogu prilikom izvještavanja o zloupotrebi vatrenog oružja i nasilju izazvanom vatrenim oružjem, pod uslovom da je njihovo izvještavanje koherentno i kritično prema zloupotrebi vatrenog oružja.

Šaranović o hapšenju Katnića i Lazovića: U pretresima oduzeto više skupocjenih vozila, oružje, dokumentacija…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 06:57