ministarstvo javne uprave / - MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
07/10/2022 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napredak u reformi javne uprave je ključan na crnogorskom putu ka EU

Janjušević je istakao da je jedan od prioriteta i reforma sistema lokalnih samouprava, koje moraju iću u korak sa reformama na centralnom nivou vlasti

Kapacitet državne uprave da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji jedan je od ključnih kriterijum u ocjeni spremnosti zemlje kandidata, ocijenjeno je na desetom sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i Evropske komisije koji su otvorili Barbara Jesus Gimeno, Generalni direktorat za proširenje i susjedsku poliltiku Evropske komisije i Dragiša Janjušević, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave održan je danas u Podgorici.

Na sastanku je istaknut je značaj redovnog dijaloga između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, u susret Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru. Poslata je poruka da je u potpunosti funkcionalna javna uprava preduslov za transparentan i djelotvoran demokratski sistem.

Državni sekretar Janjušević je kazao da je " reforma javne uprave visoko među prioritetima Vlade Crne Gore", te "da je krajnji cilj reforme javne uprave, kroz proces digitalizacije i optimizacije uspostavljanje boljih servisa za građane i građanke i privredu, a ključna riječ u cijelom sistemu treba da bude odgovornost".

Janjušević je istakao da je jedan od prioriteta i reforma sistema lokalnih samouprava, koje moraju iću u korak sa reformama na centralnom nivou vlasti.

Barbara Jesus-Gimeno je kazala da je  napredak u reformi javne uprave od suštinskog značaja da bi se otvorio put Crne Gore ka EU.

- To zahtijeva puno angažovanje i na političkom i tehničkom nivou, kao i adekvatne kapacitete i resurse za sprovođenje reformi, dodala je ona.

EU strana je pozdravila usvajanje nove Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026 i ohrabrila Crnu Goru da napreduje u planiranoj reviziji Zakona o državnim službenicima i namještenicima, naglašavajući važnost zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti državnih službenika.

Takođe, EU strana je ohrabrila Crnu Goru da unaprijedi pristup građana Crne Gore informacijama javnog sektora usvajanjem i implementacijom izmjena i dopuna Zakona o pristupu informacijama u skladu sa principima dobre javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:52