/ - ФОТО: Са сусрета
30/05/2022 u 15:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставити квалитетну научну и технолошку сарадњу Црне Горе и Аустрије

Амбасадор Милер захвалио је министарки Шћепановић на пријему и казао да је веома импресиониран заједничком сарадњом

Црна Гора и Аустрија имају изузетно квалитетну билатералну сарадњу која обухвата широк спектар научно-истраживачких области оцијењено је на данашњем састанку министарке науке и технолошког развоја Биљане Шћепановић и амбасадора Аустрије Карла Милера. Овом приликом истакнуто је да ће у првој половини наредне године бити објављен нови Конкурс за заједничке билатералне пројекте између двије земље, и то седми по реду. 

.Веома смо задовољна сарадњом између црногорских и аустријских институција високог образовања, као и досадашњим резултатима великог броја билатералних пројеката. Од великог значаја су свакако и доступност лабораторија које пружају могућност научницима, а посебно младим истраживачима, да један дио истраживања одраде у другој земљи.саопштила је министарка Шћепановић која је овом приликом упознала амбасадора Милера са надлежностима и активностима новоформираног Министарства науке и технолошког развоја.

Она је изразила захвалност на пружању подршке аустријског реномираног истраживачког центра - МедАустрона пројекту успостављања Међународног институа за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе – СЕЕИИСТ. Истакла је и веома важну подршку у изградњи капацитета за магистарске тезе и докторске дисертације, нарочито Универзитета у Бечу, а које су почетна тачка за даља истраживања и научнотехнолошки развој. Нови програм докторских студија на енглеском језику се реализује, од прошле године, такође уз помоћ аустријских партнера.

Амбасадор Милер захвалио је министарки Шћепановић на пријему и казао да је веома импресиониран заједничком сарадњом наше двије земље на пољу науке и технолошког развоја, као и великим бројем жена које се налазе на високим позицијама у области медицине и високог образовања.

.Биће ми велико задовољство да, гдје год буде могуће, покушам да допринесем сјајној сарадњи наше двије земље у дијелу истраживања и иновација.саопштио је Милер и додао да ће Аустрија наставити да пружа континуирану подршку Црној Гори на њеном европском путу.

Амбасадор је указао да је свјестан чињенице да је Црна Гора мала земља, која своје истраживачке активности мора фокусирати на оне сегменте који су за њу приоритетни а у којима, такође, може рачунати на подршку ино партнера, каква је Аустрија. Према његовим ријечима, интересантна поља за сарадњу би била у области микробиологије као и на пољу здравља људи - истраживачке активности у области малигних болести, те могућност сарадње црногорских и аустријских институција у ЕУ Програму за истраживање и иновације “Хоризонт Европа”, као и програму “ЕУРЕКА”. Посебно је истакао спремност Амбасаде Републике Аустрије у Црној Гори да подржи, заједно са ресорним институцијама Аустрије, све нове иницијативе од заједничког интереса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:06