/ - FOTO: VLADA
04/12/2023 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastavlja se saradnja Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva

Potpisani sporazum, kako je saopšteno iz resora, predstavlja nastavak saradnje dvije strane koja je započeta 2021.godine, a predviđa razmjenu zdravstvenih radnika i studenata u skladu sa propisima koji su na snazi u obje države

Ministar zdravlja Vojislav Šimun i prof. dr Didije Usen, u prisusutvu ambasadorke Francuske u Crnoj Gori An Mari Maske potpisali su danas Okvirni sporazum o međunarodnoj saradnji između Ministarstva zdravlja (MZ) i bolnice u Parizu Assistance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP) u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Potpisani sporazum, kako je saopšteno iz resora, predstavlja nastavak saradnje dvije strane koja je započeta 2021.godine, a predviđa razmjenu zdravstvenih radnika i studenata u skladu sa propisima koji su na snazi u obje države, kao i razmjenu dobrih praksi u oblasti zdravstvene zaštite, programe kliničkih istraživanja, ali i bilo koje druge oblasti za kojom se ukaže potreba ili interesovanje.

“I jedna i druga strana ovim vidom saradnje žele da prošire kadrovske i profesionalne odnose kako bi se unaprijedila obuka medicinskog osoblja i proširila saradnja u cilju postizanja izvrsnosti medicinske njege”, kazali su iz MZ.

Uz zahvalnost ambasadorki Maske i predstavnicima klinike AP-HP na kontinuiranoj i prijateljskoj podršci, ministar Šimun izrazio je nadu da će nastavak saradnje kroz potpisani sporazum značajno uticati na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite u Crnoj Gori i pomoći razvoju obavljanja naprednih procedura u oblasti medicine.

Iz Ministarstva su kazali da Maske čestitala je Šimunu naimenovanje na novu funkciju i istakla istinsku privrženost Francuske reformskim procesima u Crnoj Gori sa posebnim akcentom na razvoj zdravstvenog sistema kao istinskog pokazatelja napretka i zrelosti jednog društva.

Tokom sastanka kojem su pored, ambasadorke Maske i prof.dr Didije Usena, prisustvovali i članovi Fondacije ‘’Petrović Njegoš’’ na čelu sa princom Nikolom Petrovićem -Njegošem bilo je riječi o konkretnim modelima saradnje između Crne Gore i Francuske u onim granama medicine gdje Francuska gaji tradiciju i izvrsnost, a našoj zemlji fali ekspertiza.

Kao potencijal za transfer znanja između medicinskih profesionalaca istakle su se napredne operativne procedure u oblasti onkološke hirurgije, ali i transpalntacione medicine, jedan je od zaključaka.

Iz Fondacije ‘’Petrović Njegoš, ali i francuske ambasade naglasili su spremnost da pruže punu podršku crnogorskim ljekarima za učenje francuskog jezika što I jeste jedan od osnovnih uslova za aplikaciju prema prestižnoj francuskoj klinici.

Tokom susreta, dodaju, jedna od tema, kojoj su sagovornici posvetili posebnu pažnju bio je i projekat univerzitetskog kliničkog centra u Podgoorici.

“Pored značajnog doprinosa unapređenju zdravstvenog sistema kroz usavršavanje zdravstevnog kadra i drugih planiranih oblika saradnje, potpisivanje današnjeg Sporazuma značajno će unaprijediti razvoj bilateralnih i prijateljskih odnosa sa Francuskom”, kazali su iz resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 00:45