/ фото илустрација
11/10/2021 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Настављају да промовишу биолошку разноликост

Ове јесени фокус је на урбаним врстама, које свакодневно живе поред нас и са нама, прилагођавајући се новим условима живота,каже се у саопштењу

Европска Унија у Црној Гори наставља да промовише биолошку разноликост кроз едукативну онлине кампању „И ја сам са вама“, саопштено је из ЕУ Инфо центра.

- Ове јесени фокус је на урбаним врстама, које свакодневно живе поред нас и са нама, прилагођавајући се новим условима живота као што су прекомјерна градња, пораст штетних издувних гасова, загађивање ријека и мора- каже се у саопштењу.

Организатори кампање објашњавају да су управо због тога одлучили да кампању посвете урбаним врстама, јер су оне, како су навели, заслужне за очување биодиверзитета у градовима, упркос тешким условима. Урбане врсте флоре и фауне представљене су на сајту www.biodiverzitet.me на сликовит и интерактиван начин, кроз текстове, фотографије и илустрације, уз поруку „И ја сам са вама“.

Посјетиоци сајта могу на њему упознати биљке, сисаре, птице, водоземце и гмизавце, инсекте и морске врсте.

- Представљамо вам 62 врсте које живе у урбаним срединама и одговорне су за градску биолошку разноликост, без које би наш опстанак био угрожен- навели су из ЕУ инфо центра, који води кампању.

Како су казали, посјетиоци сајта www.биодиверзитет.ме могу да провјере своје знање о урбаним врстама и освоје вриједне награде.

- Можете освојити бицикл, двоглед или пакет производа инспирисаних природом. Најмлађи могу упознати „урбане фаце“ кроз бојанке, које се налазе на сајту и могу се штампати- каже се у саопштењу.

Кампања „И ја сам са вама“ почела је прошле године, када је ЕУ у Црној Гори представила 54 заштићене биљне и животињске врсте, са циљем да помогне јавности да их боље упозна и заштити.

Повод за организацију кампање је Зелени споразум /Green Deal/ ЕУ, који представља стратегију одрживог развоја Уније за 21. вијек, са циљем да Европа постане први климатски неутралан континент.

- ЕУ је припремила и Зелену агенду за Западни Балкан, која Црну Гору и земље региона обавезује на мјере у области спрјечавања климатских промјена и загађења, развоја енергије и биодиверзитета, мобилности и циркуларне економије, одрживе пољопривреде и производње хране- подсјећају из ЕУ Инфо центра.

Кампања се реализује у сарадњи са партнерима - Агенцијом за заштиту животне средине, Институтом за биологију мора у Котору и невладиним организацијама Центар за заштиту птица и Црногорско друштво еколога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. novembar 2021 11:27