/ фото илустрација
11/10/2021 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Настављају да промовишу биолошку разноликост

Ове јесени фокус је на урбаним врстама, које свакодневно живе поред нас и са нама, прилагођавајући се новим условима живота,каже се у саопштењу

Европска Унија у Црној Гори наставља да промовише биолошку разноликост кроз едукативну онлине кампању „И ја сам са вама“, саопштено је из ЕУ Инфо центра.

- Ове јесени фокус је на урбаним врстама, које свакодневно живе поред нас и са нама, прилагођавајући се новим условима живота као што су прекомјерна градња, пораст штетних издувних гасова, загађивање ријека и мора- каже се у саопштењу.

Организатори кампање објашњавају да су управо због тога одлучили да кампању посвете урбаним врстама, јер су оне, како су навели, заслужне за очување биодиверзитета у градовима, упркос тешким условима. Урбане врсте флоре и фауне представљене су на сајту www.biodiverzitet.me на сликовит и интерактиван начин, кроз текстове, фотографије и илустрације, уз поруку „И ја сам са вама“.

Посјетиоци сајта могу на њему упознати биљке, сисаре, птице, водоземце и гмизавце, инсекте и морске врсте.

- Представљамо вам 62 врсте које живе у урбаним срединама и одговорне су за градску биолошку разноликост, без које би наш опстанак био угрожен- навели су из ЕУ инфо центра, који води кампању.

Како су казали, посјетиоци сајта www.биодиверзитет.ме могу да провјере своје знање о урбаним врстама и освоје вриједне награде.

- Можете освојити бицикл, двоглед или пакет производа инспирисаних природом. Најмлађи могу упознати „урбане фаце“ кроз бојанке, које се налазе на сајту и могу се штампати- каже се у саопштењу.

Кампања „И ја сам са вама“ почела је прошле године, када је ЕУ у Црној Гори представила 54 заштићене биљне и животињске врсте, са циљем да помогне јавности да их боље упозна и заштити.

Повод за организацију кампање је Зелени споразум /Green Deal/ ЕУ, који представља стратегију одрживог развоја Уније за 21. вијек, са циљем да Европа постане први климатски неутралан континент.

- ЕУ је припремила и Зелену агенду за Западни Балкан, која Црну Гору и земље региона обавезује на мјере у области спрјечавања климатских промјена и загађења, развоја енергије и биодиверзитета, мобилности и циркуларне економије, одрживе пољопривреде и производње хране- подсјећају из ЕУ Инфо центра.

Кампања се реализује у сарадњи са партнерима - Агенцијом за заштиту животне средине, Институтом за биологију мора у Котору и невладиним организацијама Центар за заштиту птица и Црногорско друштво еколога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:06