Фото: Дан / -Фото: Дан
03/06/2022 u 15:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници из музичке школе тврде да је директорица преправљала оцјене

Из министарства су саопштили да чекају налаз инспекције, док је Наставничко вијеће навело да неко злоупотребљава углед школе, наставника и директорке

Група наставника из Музичке школе "Васа Павић" у Подгорици поднијела је пријаву Просвјетној инспекцији, Инспекцији рада и Министарству просвјете против управе установе збоге наводно више незаконитих одлука на штету установе, ученика и особља.

У пријави која је достављена "Дану" истиче се да је од ступања на дужност в.д. директора Тиjана Илић кршила закон и статут.

Из Министарства просвјете "Дану" је саопштено да су упознати са случајем и да ће инспекција у најкраћем року обавити свој дио посла и обавијестити ту институцију.

Из Наставничког вијећа је јуче "Дану" саопштено да се злоупотребљава име и углед те школе и њених наставника, као и личност и досадашњи рад в.д. директорке.

Директорица претходна два дана није одговарала на наша питања, али су се огласили из Наставничког вијећа из којег наводе да неко у њихово име злоуптребљава школу, наставнике, као и личност и досадашњи рад в.д. директорице.

– У писму коjе jе неко у наше име раниjе доставио медиjима, Инспекторату рада, Просвjетноj инспекциjи и Агенциjи за спречавање корупциjе, злоупотребљава се име и углед школе и њених наставника, као и личност и досадашњи рад в.д. директорке. На сjедници Наставничког виjећа одржаноj поводом давања мишљења о предложеном кандидату за директора школе, одржаноj 25. маjа ове године, чланови Виjећа су jавним гласањем, поjединачном прозивком и изjашњавањем, дали позитивно мишљење за предложеног кандидата Тиjану Илић. Од 106 чланова коjи су присуствовали сjедници, 105 jе гласало позитивно а jедан jе био уздржан. Наставници умjетничке школе "Васа Павић" осjећаjу незадовољство jер jе неко, без њиховог потписа и сагласности, у њихово име оптужио управу школе. Они ће, осим своjим потписима, стати и jавно у одбрану угледа те школе – наводе у саопштењу.

Крше правилник за полагање испита

Наставници наводе да школа нема менаџера интегритета, (претходни jе већ дуже од годину дана на трудничком одсуству) те се крши Закон о спречавању корупциjе, члан 74 став 1.

Сходно томе траже да се поступи по члану 102 став 1 тачка 19 Закона о спречавању корупциjе.

– Организуjе се полагање годишњих испита у основноj музичкоj школи кршећи Правилник о условима ...... полагање годишњих испита и поправних испита за основно умjетничко образовање, члан 10 став 4 и 5. Ово jе већ учињено код испита завршних разреда основне музичке школе и планира се са тиме наставити, како се наводи у одлукама са наставничких виjећа. С обзиром на то да не постоjи законска нити стручна основа за оваква чињења, оваj случаj приjављуjемо Инспекторату рада, Просвjетноj инспекциjи и Агенциjи за спречавање корупциjе, а читаjу новинари и министар просвjете – наводе у пријави.

У пријави групе наставника се наводи да је одбиjање захтjева професора средње музичке школе за оснивање актива камерне музике произвело застоj у одвиjању програмом предвиђених обавеза.

– Изостали су колоквиjуми и обавезни jавни наступи. Оваква одлука крши предметни програм у диjелу усаглашавања критериjума коjи се спроводи на нивоу актива. Будући да нема актива, усаглашавање критериjума jе изостало. В.д. директора, коjем jе истекао мандат, супротно члану 33 Статута школе Васа Павић, самоинициjативно jе заказивала и руководила сjедницама одjељенских виjећа, чиме jе обесмислила рад одjељенских старjешина коjи за обављање те функциjе, примаjу десет одсто додатак на плату, 12 мjесеци у години. На сjедници одjељењског виjећа основне музичке школе (20.5.2022) разматрана су питања коjа се односе на закључне оцjене на краjу школске године, коjе су у надлежности Наставничког виjећа, тиме jе повријеђен Статут школе у члану 29 став 1 тачка 2 На истоj сjедници, в.д. директора одлучила jе да ученица 9. разреда А.В. коjа ниjе положила годишњи испит из главног предмета клавир (оцjена недовољан 1) може завршити разред. Прекршен jе тако члан 74 став 3 Закона о основном васпитању и образовању, у којем се наводи да ученици коjи не положе годишњи испит из главног предмета понављаjу разред – истичу у пријави.

Како наводе, на сjедници одjељенских виjећа средњег музичког образовања (20.5.2022) је такође донесена спорна одлука.

– Ученици 4. разреда И.В., која је иначе рођена сестра А.В. и ниjе положила годишњи испит из упоредног клавира, в.д. директорке је преиначила оцjену у довољан два, заобилазећи поново Наставничко виjеће коjе jе jедино за то надлежно и лишаваjући друге ученике коjи ниjесу положили неки од испита, да се и њима преиначе оцjене, дискриминишући их на таj начин. На порталу просвjете, Меис, наводи се да jе виjеће исправило оцjену (подразумиjева се Наставничко виjеће, jер jедино оно може модифицирати закључну оцjену), иако то ниjе тачно, jер о томе ниjе расправљало Наставничко виjеће, што се види из записника. Стога се закључуjе да се ради о фалсификату на порталу, jер jе оцjена исправљена на горе описан начин. Тиме jе прекршен државни програм коjи jе усвоjило министарство (8. Услови за напредовање и завршетак предмета...., позитивна оцjена на годишњем испиту – ученик ниjе положио годишњи испит са позитивном оцjеном) – наводе у пријави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:04