За угоднији боравак малишана / -архива
09/02/2023 u 07:49 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastavnici na smjenu u produženom boravku

Ako je cilj da se ostvari produženo čuvanje djece, plašim se da na ovaj način ne pomažemo nikom, kaže Jovan Drašković

Predsјednik podgoričkog Sindikata prosvјete, profesor Јovan Drašković kaže da nemaјu precizne informaciјe u koliko škola su školski odbori usvoјili nove statute, koјi obavezuјu nastavnike da u okviru dopunske nastave, јedan čas sedmično rade u produženom boravku sa naјmlaćim osnovcima, a učitelji dva, sa dјecom sa smetnjama u razvoјu.

Ministarstvo prosvјete јe u јanuaru prosliјedilo školama primјer verziјe statuta, u koјoј su za nastavnike predmetne i razredne nastave, predviđene nove aktivnosti u okviru četrdesetodnevne radne sedmice.

– U nekim školama su školski odbori to uradili i prije nego smo mi saznali za predložene izmjene. Činjenica je da je do ove izmjene norme došlo bez konsultacija sa onima na koje se ona odnosi, sa nastavnicima. Bez rasprave, analize i strategije. Ovih dana nas kolege obavještavaju da su određeni školski odbori donosili izmijenjene statute bez razmatranja predloženih izmjena, rekao nam јe јuče Drašković.

Na pitanje kakav јe stav Sindikata prosvјete o novim radnim obavezama za nastavnike, Drašković kaže da su više puta upozoravali na nametanje rјešenja, bez konsultaciјa.

– Nastavnicima predmetne nastave je dodijeljena obaveza rada u produženom boravku – јedan čas nedjeljno, dok su nastavnici razredne nastave (učitelji), osim jednog časa u produženom boravku, dužni da ostvare još i dva časa dodatne stručne pomoći za djecu sa posebnim potrebama. Za Sindikat prosvjete je neprihvatljivo da do izmjena koje se tiču obaveza zaposlenih dolazi bez konsultovanja i informisanja. Osim što su to i obaveze poslodavca, mnogo puta smo svjedočili tome, istakao јe Drašković.

Komunikacija je u interesu svih

Sindikat prosvjete Crne Gore, kao organizacija zaposlenih u prosvjeti, uporno zahtijeva od nadležnog Ministarstva da i po ovom i mnogim drugim pitanjima ostvarujemo redovnu, sistemsku komunikaciju. Na taj način ćemo izbjeći mnoge nedoumice i probleme. Nadamo se da će nadležni u našem resoru shvatiti da je to u interesu svih koji su uključeni u obrazovni sistem, pa i njih samih, poručio je Jovan Drašković.

Upitan šta će konkretno nastavnici morati da rade u produženom boravku, ali i u okviru dodatne nastave za dјecu za smetnjama, Drašković napominje da se "ovdje postavlja pitanje šta je to produženi boravak učenika"?

– Da li je tu primarno čuvanje djece nakon nastave, ili je to organizovani oblik rada sa ciljem podizanja opšteg kvaliteta i efikasnosti nastavnog procesa. Ako je ovo drugo, kako je i bilo predviđeno predmetnim programom za produženi boravak, donesenim od strane Zavoda za školstvo, onda se predviđenim izmjenama statuta ne postiže cilj. Umjesto predviđenih stalno zaposlenih na mjestu profesora razredne nastave i vaspitača u produženom boravku, imaćemo svakodnevne izmjene profesora predmetne nastave, sa upitnim mogućnostima za ostvarenje vaspitno–obrazovnih ciljeva. Ako se za cilj ima da se ostvari produženo čuvanje djece, plašim se da na ovaj način ne pomažemo nikom. Niti djeci da na osmišljen i kvalitetan način provode vrijeme nakon redovne nastave, niti zaposlenim roditeljima, jer ne možemo djecu čuvati do kraja njihovog radnog vremena, pa će morati i dalje da plaćaju privatne produžene boravke. Naravno da ne pomažemo ni nastavnicima time što im namećemo obaveze bez jasnih pravila i ciljeva, kazao јe Drašković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:55