/ - ФОТО: ПР ЦЕНТАР
21/12/2021 u 12:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Недостаје систематичан приступ извјештавању о ОСИ код медија

Истраживање о извјештавању локалних медија о и за особе с инвалидитетом спроведено је на бази упитника од 15. јуна до 15. јула ове године

Локални медији о особама с инвалидитетомнајчешће извјештавају једном мјесечно, јавни емитери то раде чешће од комерцијалних, а такво спорадично присуство информација указује на недостатак систематичног приступа извјештавању о ОСИ, показало је истраживање Иницијативе младих с инвалидитетом Боке.

Истраживање о извјештавању локалних медија о и за особе с инвалидитетом  спроведено је на бази упитника од 15. јуна до 15. јула ове године, а обухватило је одговоре добијене од представника/ца 50 локалних медија - шест телевизијских станица, 16 радио станица, 28 интернет портала из 16 црногорских општина.

Извршна директорка И МИ Боке, Мирослава Мима Ивановић, рекла је да многи грађани и грађанке Црне Горе, поготово они у руралним подручјима, формирању свој став о ОСИ на основу медијског извјештавања, које, како је казала, није увијек адекватно.

- Често се о ОСИ извјештава на начин који подразумијева милосрђе, увеличавање успјеха ОСИ или представљање њих као хероја. Због тога настају и погрешни ставови, тј предрасуде, стереотипи међу младом генерацијом- истакла је Ивановић.

Према њеним ријечима, информације у медијима често нису приступачне за ОСИ и због тога не могу да добију чак ни оне информације које утичу на њихову егзистенцију.

- Оно што је вриједан производ овог пројекта је веб сајт наше организације, који је први веб сајт једне НВО у Црној Гори који је приступачан за ОСИ. Омогућава више функција прилагођавања величине фонта, размака, текста, тако да особе са оштећењем вида и особе са дисклексијом могу без препрека да прочитају информације које се на њему налазе- навела је Ивановић.

Указала је да област медија није на адекватан начин регулисана прописима, гдје би се Конвенција Уједињених нација непосредно требала примјењивати.

- Сви локални медији би требало да преузети информације приступачне за ОСИ и радити на томе да утичу на смањење стереотипа и предрасуда према ОСИ у јавности. Оно што је случај код нас је да закони из медија подстичу и омогућавају финансијску подршку како јавним емитерима, тако комерцијалним, који производе садржаје који се баве питањима ОСИ и који пружају приступачне информације за ОСИ- истакла је Ивановић.

Коауторка Извјештаја о извјештавању локалних медија о и за ОСИ, Ирена Рашовић, истакла је да је истраживање показало да о и за ОСИ медији недовољно и неадекватно извјештавају.

- Циљ истраживања био је да се на бази упитника утврди: да ли и у којој мјери локални медији креирају садржаје који се баве питањима ОСИ, да ли пружају приступачне информације за ОСИ и има ли разлике у извјештавању на ову тему у односу на тип подручја (урбално, рурално)- појаснила је Рашовић.

Казала је да највећи број локалних медија из руралних подручја о ОСИ извјештава најмање једном мјесечно, за разлику од локалних  медија у урбаним срединама који о ОСИ најчешће извјештавају на седмичном нивоу. 

- Кад су у питању медији у руралним подручјима, 54 одсто их је казало да о ОСИ извјештава најмање једном мјесечно, 31 одсто најмање једном седмично, а 15 одсто најмање једном у три мјесеца- рекла је Рашовић.

Опширније ОВДЈЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:23