Војна зграда у Даниловграду / -REALITICA
20/07/2021 u 10:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неизвјесна судбина станара зграде „Рсојевица“ у Даниловграду: Војници на усељење у чекају годину дана

С обзиром на то да смо продали стан да бисмо овај купили, сада смо подстанари. Нико неће да нам каже када ћемо моћи да се уселимо, каже један од станара

Припадници Војске који су купили станове у згради "Рсојевица" у Даниловграду још нијесу добили кључеве, ни готово годину дана након првобитног рока за усељење. Рокови за њен завршетак помјерани су више пута, а предузеће "Унипред" је у марту ове године завршило радове.

– Имам болесне родитеље, који су имали стан на високом спрату без лифта. Отац је без ноге, мајка тешки болесник. Зграда је требало да буде готова још у октобру прошле године, па у децембру. Касније је у предуговору, који сам потписао у јануару, писало да ће бити готова у фебруару. Рок за плаћање је био три мјесеца, па сам у априлу и платио цјелокупан износ за стан, јер је рок за плаћање био три мјесеца. С обзиром на то да смо продали стан, да бисмо овај купили, од тог момента смо подстанари. Нико неће да нам каже када ћемо моћи да се уселимо – каже у изјави за "Дан" један од будућих станара Денис Дробњак.

Иако је у предуговору писало да је рок за завршетак радова 25. фебруар, задруга је без консултација, али и без обавјештења, са купцима станова касније продужавала рокове неколико пута.

Дробњак је рекао да би могли да конкуришу за стан припадници Војске Црне Горе (ВЦГ) морају постати чланови стамбене задруге.

– Од примања нам се одузимају два одсто за стамбену задругу и то следећих седам година, и то не од плате него од укупних примања – истакао је Дробњак.

Такође, један од будућих станара незванично наводи да за наш лист да се понадао да ће напокон наког вишегодишњег рада у Војсци Црне Горе моћи да живи у свом стану.

– Изгледа да сам се прерано обрадовао. Иако сам отишао у пензију, још сам подстанар. Банка неће да ми одобри кредит, док се мој стан заведе у катастар. Ко зна када ћемо се уселити – истакао је наш саговорник.

Извођач радова, бјелопољска фирма "Унипред" не може добити новац за станове док се не упишу у катастар, јер банка не жели да одобри кредите дотад.

Професионална војна лица која су углавном конкурисала за куповину стана, примају увећане трошкове становања која се крећу од 65 еура за самце до 167 за ожењене, којима супруга није у радном односу.

Министарство препустило посао задрузи

Из Министарства одбране су нам саопштили да се комплетан посао везан за изградњу овог стамбеног објекта реализује преко стамбене задруге "Одбрана", која је са извођачем радова "Унипред" из Бијелог Поља закључила уговор у октобру 2018. године.

– Када је сачињен коначан извјештај надзорног органа да су радови на изградњи објекта завршени, комплетна документација је предата Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма. Након завршетка укњижбе објекта у катастарски операт, потписиваће се купопродајни уговори са лицима којима су додијељени станови у предметном објекту – истичу из министарства.

Зграда има 68 станова, а 39 породица чека на усељење. Како сазнајемо, посљедњи конкурс за станове је објављен у јануару и од тада војна лица немају право да га купе.

Извршни директор Стамбене задруге "Одбрана" Младен Бурић истакао је у изјави за "Да" да су уговорени, непредвиђени и накнадни радови на изградњи стамбене зграде за запослене у Министарству одбране и Војсци Црне Горе у Даниловграду, завршени у априлу.

– Вршено је испитивање електро, водоводне и канализационе мреже, тестирање електропотрошача, уређаја термотехнике и лифтних постројења, као и испитивање квалитета воде. Све је завршено 20. маја и тада је добијена дозвола за функционалну употребу. Kоначан извјештај главног надзора предат је 24. маја, а њихово Рјешење о упису и етажној разради објекта добили смо у јулу. Након правоснажности Рјешења врши се укњижба у катастарски операт и тек онда је могуће склопање уговора са купцима. Након измирења обавеза из уговора купцима је могућа предаја станова – истиче Бурић.

Ипак, он не зна када ће се задругари уселити у станове и наводи да стамбена задруга не може утицати на то. Ни Министарство одбране нема информације када ће се купци станова уселити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:21