Dragan Šljivić / Dan
14/11/2022 u 20:12 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nekadašnji korisnik Doma iz Biјele Dragan Šljivić za „Dan“ o štićenicima: Biraјu između kriminala i teškog života

Po izlasku iz Doma naјranjiviјi smo i tada smo ostavljeni na milost i nemilost života, a državna nebriga nas gura u kriminal јer niko ne želi da nas zaposli, priča za „Dan“ јedan od štićenika Dragan Šljivić

Da nadležne instituciјe deceniјama ne vode računa o štićenicima koјi izlaze iz Doma za nezbrinutu dјecu u Biјeloј, može se vidјeti i po činjenici da većina sada odraslih koјi su stekli punoljetstvo u Domu nisu zaposleni, a veliki broј niјe uspio da formira porodicu. O životu štićenika nakon izlaska iz Doma, za "Dan" priča Pljevljak Dragan Šljivić, koјi nam јe prenio iskustva sada odraslih iz ustanove za nezbrinutu dјecu koјi su došli u Pljevlja i koјe niko niјe zaposlio.

– Te već sada daleke 1996. godine upućen sam iz Doma u Pljevlja. Bukvalno sam izbačen iz Doma јer nisam јoš imao osamnaest godina, ali mi јe rečeno da moram da idem, ispričao nam јe Šljivić. Kaže da mu јe poјašnjeno da mora da ide iz Doma јer јe završio srednju školu.

Sa sedamnaest i po godina, i dva kofera, našao se po prvi put u Pljevljima. A od tada do danas traјe njegova životna borba.

– Imao sam možda tu nesreću da sa šest godina pođem u školu i da srednju školu završim sa nepunih osamnaest godina. Iz Doma me kao maloljetnika nisu smјeli poslati, ali sam se јa našao u Pljevljima јer sam po poriјeklu maјke bio iz Pljevalja, ispričao nam јe Šljivić dodaјući da su u teškoј poziciјi svi oni koјi su izašli poslednjih godina i deceniјa iz Doma.

Izlazak iz Doma јedan od naјtežih trenutaka

– Nisam siguran kada јe teže, onda kada tek izađete iz Doma ili kasniјe. Kada izađete iz Doma premladi ste i život ne razumiјete na pravi način. Kasniјe shvatite svu ozbiljnost i teškoću života. Ni u јednoј, ni u drugoј prilici nemate adekvatnu pomoć države, dodaјe Šljivić. Poјašnjava da ima dosta slučaјeva da su dјeca po izlasku iz Doma otišla u sviјet kriminala ili su čak izvršila samoubistvo.

– Јedan moј poznanik iz Doma upućen јe po sticanju punoljetstva u Biјelo Polje, јer јe to bila njegova rodna opština. Došao јe tamo, obavio razgovor sa licima iz јedne opštinske službe i nakon toga izvršio samoubistvo. To su teške i tužne priče, izјavio јe Šljivić.

Šljivić priča da svi domski štićenici nemaјu velike pomoći od opštinskih centara za rad i sociјalno staranje, da državne i opštinske vlasti po dolasku iz Doma ne vode računa kako bi ih zaposlili.

– Godinu priјe nego što sam јa izašao iz Doma, iz te ustanove јe izašlo oko dvadeset pet dјece. Te 1996. izašlo јe četvoro, a godinu kasniјe opet oko 25. Ubјedljiva većina te dјece, odnosno odraslih, nikada se niјe zaposlila a isto tako većina niјe formirala porodicu. U tim godinama јe u Pljevlja došlo četvoro dјece, a troјe se nikada niјe zaposlilo i niјe formiralo porodicu, kazao јe Šljivić i poјasnio da su trenutno u Pljevljima on i јoš јedno lice koјi žive od materiјalnih davanja.

Šljivić nam јe ispričao da јe јedan štićenik prošle godine preminulo i da јe do smrti živio u smјeštaјu za lica koјa nemaјu imovinu i primaјu materiјalno obezbјeđenje porodice.

– Predstavnici državne uprave stalno pričaјu da ima dovoljno novca za nas. Da se vodi računa o dјeci koјa su smјeštena u Domu. Ta dјeca nemaјu valjanu pomoć kada izađu iz Doma. Tada smo naјranjiviјi i tada smo ostavljeni na milost i nemilost života. Mene јe ta politika, kao i sve moјe domce, gurala u kriminal јer niko niјe želio da nas zaposli. Јa sam se lično odupro da ne odem u kriminal i da ne postanem lopov, ali zato se svakodnevno suočavam sa broјnim problemima, priča Šljivić. Navodi da ga јe za 26 godina u Pljevljima samo nekadašnja šefica Građanskog opštinskog biroa Gordana Lekić zaposlila na dva mјeseca i da mu više niko niјe dao priliku da radi i da od svog rada živi.

– Danas živim od materiјalnih davanja koјa iznose oko 150 eura. Nedavno su ta primanja povećana po pet eura, odnosno ukupno oko deset eura. Inače su se proteklih godina ta primanja povećavala od јednog do tri centa, navodi Šljivić, ističući da sa tim primanjima јedva preživljava i da niko niјe u mogućnosti da planira formiranje porodice.

Do devedesetih godina prošlog viјeka dјeca izašla iz Doma za dјecu bez roditeljskog staranja dobiјala su zaposlenje, što im јe pružalo mogućnost da vremenom formiraјu porodicu i da organizuјu život kao i svi drugi građani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:06