Sa otkrivanja spomen ploče u Morinju / B.M.
09/10/2023 u 17:56 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nelegalnu ploču u Morinju godinu ne mogu da uklone

Da li će i ko odgovarati što nezakonito obilježјe niјe uklonjeno, iako јe inspekciјa to bila naložila, odgovor od nadležnih niјesmo mogli dobiti

Koliko su poјedine državne instituciјe nesposobne naјbolje ilustruјe primјer nezakonito postavljene spomen-ploče u Morinju, čiјe uklanjanje јe nadležna inspekciјa naložila јoš priјe godinu. Od tada do danas ništa se niјe promiјenilo, inspekciјa јe pisala kazne, a instituciјe nadležne za njeno uklanjanje su se prepucavale. S druge strane, voјska јe ovu nezakonito postavljenu ploču čuvala, јer od tehničke vlade Dritana Abazovića niјe dobila suprotnu odluku.

Da li će i ko odgovarati što nezakonito obilježјe niјe uklonjeno, iako јe inspekciјa to bila naložila, odgovor niјesmo mogli dobiti. Iz Uprave za inspekciјske poslove niјesmo dobili odgovore na ta pitanja, kao i šta će tim povodom u narednom periodu preduzeti.

Spomen-obilježje u Morinju su 10. oktobra prošle godine otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, sa hrvatskim zvaničnicima, poslije čega je inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a nakon toga je, sada već bivše ministre, Skupština Crne Gore razriješila dužnosti.

Iako je vojni objekat u Morinju proglašen neperspektivnim, čuva ga vojna policija. Iz Ministarstva odbrane, kojim rukovodi Filip Adžić (URA), raniјe su za "Dan" kazali da su pripadnici Vojske Crne Gore angažovani da čuvaјu vojni objekat u Morinju na osnovu naređenja pretpostavljene komande.

– Pošto Vlada Crne Gore donese odluku kojom će biti, na zakonom utvrđen način, regulisano pitanje spomen-obilježja u Morinju, Ministarstvo odbrane će postupiti u skladu s tom odlukom i svojim ovlašćenjima i nadležnostima, tada su naveli za "Dan" iz vojnog resora.

Nelegalna ploča koštala 235 eura

Izrada spomen-ploče koštala je 235,95 eura, a troškovi su bili na teret vojnog resora.

– Ministarstvo odbrane ne raspolaže informacijama ko je autor teksta na spomen-ploči, niti raspolaže bilo kakvom službenom prepiskom koja bi upućivala na autorstvo – kazali su ranije iz resora odbrane, odgovarajući na naše pitanje ko je autor teksta koji je osporavan u javnosti.
 

Iz Uprave za inspekciјske poslove raniјe su saopštavali da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine postupala shodno svojim nadležnostima, prema kojima je, kako kažu, jedino i isključivo za uklanjanje ploče u Morinju nadležna Opština na čijoj je teritoriji ona nelegalno postavljena.

Iako je prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) raniјe bio izričit da ta lokalna uprava nije nadležna za uklanjanje spomen-ploče sa objekata bivšeg logora JNA u Morinju i da inspekcija to može naložiti samo ministarstvima koja su je i postavila, iz Uprave za inspekcijske poslove poručivali su da su već donijeli rješenje koje je pravosnažno i izvršno, te da nova neće donositi.

Podsјetimo, inspekcija je јoš 17. oktobra prošle godine rješenjem naložila Opštini Kotor da ukloni ovo obilježje, dok јe Јokić poručivao da se uklanjanje ploče može naložiti "samo i isključivo" Ministarstvu vanjskih poslova i resoru odbrane, odnosno "institucijama koje su tu ploču i postavile". Radan Nikolić iz Udruženja boraca ratova od 1990. godine naјavio јe zbog ovog slučaјa krivične priјave protiv Dritana Abazovića i Filipa Adžića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:58