/ илустрација - фото: Лазар Ружић
22/06/2021 u 10:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема више самоизолације: Из Црне Горе у Словенију уз потврду о вакцинацији

Новина је и да ПЦР урађен не смије бити старији од 72 часа, док брзи антигенски тест не смије бити старији од 48 сати. Ове мјере важиће до 27. јуна

Словенија више не тражи десетодневну самоизолацију за улазак држављана Црне Горе у ту земљу. Како је саопштено из Министарства здравља, наша држава је 19. јуна сврстана на наранџасту листу. На тој листи су земље у којима није висок ниво оболијевања и чијим се држављанима дозвољава прелазак словеначке границе уз потврду о вакцинацији којом се доказује да је од  пријема вакцине (једне или двије дозе) протекао одговарајући број дана.

- Од друге доза Biontech I Pfizer Comirnaty најмање седам дана од прве дозе AstraZeneca Vaxzevria (COVID-19) најмање 21 дан, од друге дозе Sputnik V протекло најмање 14 дана; од друге дозе Sinovac Biotech CoronaVac најмање 14 дана или друге дозе Sinopharm-a најмање 14 дана; од дозе COVID-19 Јanssen Јohnson i Јohnson / Јanssen-Cilag најмање 14 дана; од прве дозе Covishield-a од стране Института за серум India / AstraZeneca најмање 21 дан; од друге дозе COVID-19 Moderne најмање 14 дана- појашњено је из Министарства здравља.

Подсјећају, Словенија признаје само негативан ПЦР, брзи антигенски тест или потврду о антитијелима само уколико су издати у земљама чланицама Европска уније и Шенген зоне, Уједињеног Краљевства, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде, Израела, Русије, Турске и Србије.

- Новина је и да ПЦР урађен у некој од наведених земаља, не смије бити старији од 72 часа (раније било 48), док брзи антигенски тест не смије бити старији од 48 сати.  Ове мјере важиће до 27. јуна- рекли су из МЗ.

У дијелу изузетака који омогућавају несметан улазак без додатних потврда није било измјена. Како наводе, то су и даље дјеца до 15 година, ако путују у организованој групи у пратњи старатеља, учитеља или  (ранија мјера) прелазе границу заједно са чланом уже породице којем није одређен  карантин.

- Особе у транзиту кроз Словенију и напуштају земљу у року од 12 сати; носиоци дипломатских пасоша;  особе упућене у или из међународног транспортног сектора, уз адекватан доказ; лица која обављају превоз робе или особа из или у Словенију у комерцијалном промету и  за теретни и путнички превоз у транзиту, те напуштају Словенију у року од осам сати. Представници страних безбједносних институција, правосудних или полицијских органа који обављају службени задатак и напуштају Словенију што је прије могуће након извршеног задатка; припадници служби заштите и спашавања, здравствене заштите, ватрогасне јединице, уз  излазак из земље најкасније у року од 48 часова. Лица која прелазе границу из хитних разлога повезаних са отклањањем непосредне опасности по здравље, живот, имовину или из пословних разлога и напуштају Словенију у року  од 12 сати- речено је из МЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:31