Nenezić i Herasimenko / - SDCG
20/02/2024 u 08:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nenezić-Herasimenko: Bar pruža ruku Ukrajini

Pokrenute inicijative za podršku ukrajinskoj dijaspori i izbjeglicama

Predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik u crnogorskom Parlamentu, Branislav Nenezić sastao se sa ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olegom Herasimenkom, prilikom zvanične posjete Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, koja je imala dodatni značaj jer je održana na drugu godišnjicu od početka rata koji je pogodio Ukrajinu.

Tokom konstruktivnog i sadržajnog sastanka naglašena je solidarnost i podrška narodu Ukrajine u njihovoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta. A pored toga, razmatrane su i mogućnosti modela podrške ukrajinskoj dijaspori koja se nalazi u Baru.  

Jedna od ključnih tema bila je mogućnost pokretanja vikend škola na materinjem jeziku za djecu iz ukrajinske dijaspore. Nenezić i Herasimenko istakli su važnu ulogu koju građani i opština Bar imaju u pružanju različitih vidova podrške izbjeglim licima iz Ukrajine, potvrđujući posvećenost humanitarnoj pomoći i solidarnosti.

Takođe, razgovarano je o ekonomskim i turističkim potencijalima Bara, ističući ga kao interesantnu i privlačnu destinaciju koja može doprinijeti jačanju veza između dvije zemlje. Različiti oblici saradnje i podrške na svim nivoima bili su u fokusu razgovora, istražujući načine na koje Bar može nastaviti da pruža podršku Ukrajini.

Na sastanku je bilo riječi i o značaju međunarodne saradnje i razmjene iskustava u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i ekonomije. Naglašena je potreba za jačanjem ekonomskih veza, posebno u sektorima turizma, poljoprivrede i tehnologije, što bi moglo rezultirati zajedničkim projektima i investicijama koje bi koristile objema državama. Herasimenko je dao punu podršku Crnoj Gori na putu ka EU. 

Sagovornici su izrazili nadu da će ovakvi susreti doprinijeti produbljivanju prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Ukrajine, te da će inicijative pokrenute tokom ove posjete biti realizovane u bliskoj budućnosti, donoseći konkretne benefite za građane oba naroda.

Nenezić je, kao znak dobre volje i želje za jačanjem veza, uputio zvanični poziv Herasimenku da posjeti Bar, naglašavajući otvorenost i spremnost ove opštine za dalju saradnju i pomoć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:27