/ - Фото: Омбудсман
09/05/2022 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неопходно даље унапрјеђење законских рјешења у области здравства

Доктори су појаснили да је некада неразумијевање или незадовољство пацијената изазвано управо законским ограничењима

У Црној Гори неопходно је даље унапрјеђење законских рјешења у области здравства, како би пацијентима била омогућена комплетнија здравствена заштита, укључујући и бољу доступност информација о процедурама и могућностима лијечења, оцијењено је на састанку представника институције Заштитника и Клиничког центра Црне Горе.

У циљу унапрјеђења сарадње ових институција, приближавања дјелокруга рада Заштитника, као и размјене информација у конкретним предметима, представнице институције-замјеница за област јавне управе, правосуђе и општу надлежност, Снежана Арменко, главна савјетница Марина Перишић и савјетница Милана Бојовић разговарале су са медицинским директором КЦЦГ-а - хирургом др сц. мед. Зораном Терзићем, пресједницом Етичког комитета, анестезилогом др Маријом Крњевић и интернистом-нефрологом др Елвиром Мучићем, чланом Конзилијума нефролога.

Саговорници су сагласни да је у појединим областима потребно унаприједити регулаторни оквир како би држава омогућила транспарентно и најбрже могуће остваривање права пацијената, у складу са међународним документима, протоколима и праксом.

Доктори су појаснили да је некада неразумијевање или незадовољство пацијената изазвано управо законским ограничењима, која условљавају предузимање одређених здравствених процедура у лијечењу, као што је случај организовања трансплантације бубрега од несродничког донора и упућивање пацијената на инострано лијечење.

-Јасан правни пут, прецизне, доступне и правовремене информације пацијентима неопходни су предуслови за остваривање комплетне и квалитетне здравствене заштите-казала је замјеница Арменко.  Она је подсјетила да управо транспарентност представља један од кључних показатеља квалитетног функционисање органа јавне управе, укључујући и здравствени систем.

Представници КЦЦГ су информисали Омбудсмана да је, први пут од 2019. године, Клинички центар само током прва четири мјесеца ове године, на трансплантације бубрега у иностранству упутио шест сродничких парова.

Од 1. јануара 2021. године до данас, на трансплатацију коштане сржи упућено је 15 осигураника док су на дјелимичну трансплатацију јетре упућена четири осигураника. Ово су истовремено и сви пацијенти који су били индиковани од стране конзилијума одговарајућих клиника. 

Замјеница Арменко саопштила је да институција последњих година биљежи константно повећање броја обраћања грађана, што укљућује и подношење притужби на остваривање здравствене заштите, на свим нивоима.

С тим у вези, истакла је добру сарадњу са Заштитником права пацијената КЦЦГ-а и поновила констатацију из једне од ранијих препорука Заштитника да живот и здравље пацијената не смију бити таоци финансијских ни законских недостатака здравственог система.

Доктор Терзић представио је организацију рада под пандемијом Цовид-19, подсјећајући да је та околност условила да су управо трансплантације органе биле неке од процедура које су на дужи период заустављене у већини земаља свијета. Он је навео да Комисија за слање пацијената на лијечење у иностранство ажурно обрађује све захтјеве.

-Менаџмент КЦЦГ-а посвећено ради на унапрјеђењу свих аспеката функционисања ове здравствене установе и остајемо отворени за иницијативе које ће побољшати задовољство пацијената, укључујући и њихово право на адекватно информисање- рекао је он.

Доктори Крњевић и Мучић појаснили су околности појединих случајева који су били предмет интересовања Заштитника и представили одређене протоколе у поступању и процедурама лијечења.

Саговорници су сагласни да је неопходно наставити и јачање позиције и вредновање улоге здравствених радника.

Из институције Заштитника указано је на већу видљивост КЦЦГ-а у јавности и позитивне примјере коришћења друштвених мрежа за промоцију и унапрјеђење доступност грађанима информација од јавног значаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:08