СЈЕДНИЦА УСТАВНОГ СУДА / - ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
06/04/2022 u 17:42 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Непотпун Уставни суд спасио накнаде мајкама

Осим накнада за маjке, судиjе нијесу донијеле одлуку о уставности и законитости одредбе Закона о пензионо-инвалидском осигурању (ПИО), коjом jе помjерена, односно смањена старосна граница за одлазак у пензиjу

Уставни суд јуче није успио да донесе одлуку о три иницијативе за оцjену уставности и законитости Закона о обештећену корисница накнада по основу материнства, јер четворо судија, Будимир Шћепановић, Десанка Лопичић, Милорад Гогић и Миодраг Иличковић, нијесу имали јединствен став. Како "Дан" сазнаје у Уставном суду, троје судија, изузев Гогића, сматрали су да је закон дискриминаторан, те да га треба ставити ван правне снаге, али нијесу имали четврти пресудни глас. То у пракси значи да ће закон наставити да постоји у правном систему, да ће мајке добити надокнаде, али није искључена могућност да у будућности ипак буду укинуте.

– Уставни суд је себи у суштини ударио шамар, јер није потврдио своју ранију одлуку. Суд је већ раније рекао да је тај закон дискриминаторан и као такав у супротности са Уставом. Међутим, ситуација у суду је таква да за доношење сваке одлуке треба сагласност свих судија који тренутно раде. Чекаће се да се изгласају нове судије, па ће се доносити одлука – казао је саговорник "Дана" из Уставног суда. Како наводи, ипак закон остаје у примјени, а до када, не зна се.

– У сваком случају политика се поиграва са тим женама од избора до избора – наводи наш саговорник.

Осим накнада за маjке, судиjе нијесу донијеле одлуку о уставности и законитости одредбе Закона о пензионо-инвалидском осигурању (ПИО), коjом jе помjерена, односно смањена старосна граница за одлазак у пензиjу за мушкарце на 66, а за жене на 64 године живота.

Уставни суд тренутно ради са четворо судија јер је почетком године пензионисан судиjа Драгољуб Драшковић, а раниjе су те услове стекли Хамдиjа Шаркиновић и Мевлида Муратовић. У септембру би могао да остане без кворума јер судија Иличковић стиче услове за пензију.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:39