фото: УПСУЛ / - фото: УПСУЛ
18/12/2021 u 15:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нестао риболовац у мору код Валданоса

Установљено је да се ради о старијој особи, која је управљала са малим чамцем од три метра

Поморско оперативи центар Управе поморске сигурности, синоћ у 19 и 15 сати је примио информацију да се један пецарош предвече отиснуо на море у ували Круче код Старог Улциња, а да је породица изгубила сваки контакт са њим.  Како су саопштили, установљено је да се ради о старијој особи, која је управљала са малим чамцем од три метра.

Временски услови нису били повољни, јер је дувао јак сјеверо-источни вјетар који је на моменте достизао ударе и до 40 чворова.

image

фото: УПСУЛ

- фото: УПСУЛ

 - Оператери на ПОЦ су одмах путем ВТМИС радарског система покушали да детектују мали чамац али није била видљива ни једна радарска мета. У исто вријеме одмах је испловио спасилачки чамац САР-5 са спасиоцима и припадником Сектора граничне полиције Бар. Сама претрага се одвијала од увале Утјеха до увале Валданос са термалним камерама и ноћним двогледима, али услијед веома лоших временских услова акција је била прекинута око 22 сата. Паралелно са САР акцијом контактиран је МУП ЦБ Бар да преко базних станица детектује задњу позицију несталог пецароша - наводе из Управе за поморску сигурност и управљање лукама.

Такође, координисаном акцији су били укључени МУП и НЦЦ Подгорица, гдје су предузете активности на ангажовању ФРОНТЕX хелихопетара из Италије, који се није успио до сада да полети због јаких удара сјеверног вјетра.

image

фото: УПСУЛ

- фото: УПСУЛ

 - Данас у раним јутарњим часовима и поред јачања сјеверног вјетра се наставила акција потраге за несталим пецарошем, када је ангажован ронилац УПСУЛ, гдје је урађен зарон на каменитом источном дјелу увале Круче, а након добијања података са базних станица мобилних оператера - додају они.

Међутим, како наводе, након скоро два сата роњења на дубини од 10-15 метара није се могла наставити претрага због изузетне замућености морске воде због утицаја већих таласа и морских струја.

Акција је тренутно обустављена уз ангажовање ронилаца из Бијеле, чији је зарон са специјалном опремом за те намјене  планиран сјутра ујутро, а када се очекују повољније временске прилике и бистија вода. 

Управа поморске сигурности и управљања лукама ће преко Поморско оперативног центра и даље ће покушавати са свим надлежним органима да координира и трага на несталом особом до њеног проналажења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. mart 2023 02:05