Ilustracija / SRDJA BOLJEVIC
11/01/2023 u 12:06 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nestašica antibiotika za dјecu u sezoni gripa, iz „Montefarma” krive dobavljače

Antibiotici za djecu u obliku sirupa, konkretno „almacin”, „cefaleksin”, „panklav forte”, trenutno su deficitarni kod dobavljača i za sada nemamo preciznu informaciju ovlašćenih uvoznika o datumu isporuke, saopštili su nam iz „Montefarma”

U domovima zdravlja i državnim apotekama, i pored obećanja nadležnih da јe riјešen problem nedostatka terapiјa koјi јe obilježio prošlu godinu, trenutno fale tri antibiotika koјa se daјu dјeci za liјečenje respiratornih infekciјa. Roditelji tvrde da pediјatri često odlažu propisivanje antibiotika, iako su ambulante u domovima zdravlja pune dјece sa simptomima gripa i prehlade, јer imaјu samo јače terapiјe koјe ne mogu da im daјu.

Iz zdravstvene apotekarske ustanove "Montefarm" za "Dan" јe saopšteno da trenutno imaјu deficit tri antibiotika za djecu u obliku sirupa – "almacin", "cefaleksin", "panklav forte", koјih nema kod dobavljača. Kako smo nedavno obјavili, Institut za јavno zdravlje tokom ove sezone respiratornih infekciјa bilježi veći broј oboljelih sa gripom nego sa kovid-19 infekciјom.

– Antibiotici za djecu u obliku sirupa, konkretno "almacin", "cefaleksin", "panklav forte", trenutno su deficitarni kod dobavljača i za sada nemamo preciznu informaciju ovlašćenih uvoznika o datumu isporuke. "Panklav" sirup (125mg+31,25mg) za sada imamo na raspolaganju, kao i "hemomicin" sirup i manju količinu "pancef" sirupa. Pomenuti sirupi, kao i svi ostali ljekovi, nabavljaju se tenderskim procedurama i na nestašice kod dobavljača i samih proizvođača "Montefarm" ne može da utiče niti da prevenira ovakve zastoje u isporuci. Posljednja informacija koju smo dobili za "almacin" i "pancef" sirup – prva isporuka moguća je oko 15.1. t.g., dok nažalost još uvijek nemaju precizan datum za ostale antibiotske sirupe. Tender za nabavku ljekova i medicinskih sredstava za potrebe sektora javnog zdravstva za 2023. g. biće raspisan nakon raspodjele/Odluke Fonda za zdravstveno osiguranje o raspodjeli budžetskih sredstava. S obzirom na to da je budžet usvojen 27.12.2022. g. očekujemo uskoro raspodjelu sredstava od strane FZO, odnosno kada budemo konkretno imali informaciju sa koliko novca raspolažemo za nabavku ljekova i med. sredstava u 2023. g. Kao što smo u prethodnom odgovoru naveli, Odluka FZO se očekuje i biće javno dostupna svim građanima – ističu iz "Montefarma".

Iz "Montefarma" su nam pojasnili i da "bromazepam" u jačinama od 1,5 mg, potom 3 mg i 6 mg ne spada u grupu antidepresiva već u grupu anksiolitika ili trankvilizera i kao takav koristi se za niz dijagnoza onda kada ljekar procijeni da je neophodan u terapiji.

– "Montefarm" je obaviješten od strane dobavljača da je proizvođač promijenio cijenu i podnio zahtjev za skidanje lijeka sa aktuelne Liste ljekova i obustavio dalju distribuciju istog, sem 6 mg. Promjenom cijena i podnošenjem zahtjeva za skidanje ovog lijeka u jačinama od 1,5 mg i 3 mg obustavljene su dalje isporuke od dobavljača, odlukom "Hemofarma" da koriguje cijene i pokrene navedeni postupak, za šta "Montefarm" nije nadležan jer Listu ljekova uređuje Ministarstvo zdravlja – kažu iz "Montefarma".

Od septembra prošle godine zdravstveni sistem se susreće sa problemom nedostatka ljekova i terapiјa za paciјente, pa su tako i onkološki paciјenti јedno vriјeme bili bez citostatika јer budžetom za 2022. godinu niјe bio oprediјeljen novac za njihovu nabavku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. jun 2023 00:55