Вук Никовић / -ЗХМПЦГ
04/01/2022 u 07:40 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никовић: Хитној помоћи фали 11 љекара

У десетогодишњем постоjању Завода за хитну помоћ ниjе ништа урађено како би медицински кадар, љекари и медицински техничари осjећали да заправо раде у медицинскоj установи, каже нови директор ЗХМПЦГ за "Дан"

Директор Завода за хитну медицинску помоћ Вук Никовић казао је за "Дан" да тој установи према систематизацији фале 11 љекара и два медицинска техничара, од којих шест на Приморју. Он истиче да су започели процес унапређења Завода чиjи jе циљ позиционирање ове установе на право мjесто у здравственом систему Црне Горе.

– У десетогодишњем постоjању Завода за хитну помоћ ниjе ништа урађено како би медицински кадар, љекари и медицински техничари, осjећали да заправо раде у медицинскоj установи. Треба првобитно створити амбиjенталне услове за рад и вратити достоjанство струци, а онда ће и млади љекари схватити важност Хитне помоћи и видjети jе као мjесто гдjе могу започети и завршити своjу професионалну кариjеру. Досад ништа није урађено по том питању, а од сада чинимо све да Завод добиjе заслужено мjесто унутар здравственог система Црне Горе. Отварање према jавности и препознавање рада и важности Хитне помоћи за jедан здравствени систем, за jедну заjедницу – надамо се да ће заинтересовати jош младих љекара спремних да своjу професионалну кариjеру започну у ЗХМП.
Привилегиjа Црне Горе jе то што jе мала држава и може организовати систем Хитне помоћи коjи ће бити на завидном нивоу и коjи ће се лако прилагодити токовима и стандардима савременог концепта ургентне медицине – казао је Никовић.

У свим регијама пружају ургентну помоћ

Никовић истиче да су запослили одређен број медицинских радника, али да је неопхпдно створити услове да ЗХМПЦГ постане равноправни дио здравственог система.

– Сви становници Црне Горе, у свим региjама државе – како на jугу, у централном диjелу тако и на сjеверу, добиjаjу адекватну медицинску помоћ од стране Хитне помоћи. Завод за ХМП jе већ додиjелио специjализациjе из области ургентне медицине и радиологиjе, а у плану jе и расписивање специjализациjа из области интерне и ургентне медицине и медицинске биохемиjе. У jавности сам на самом краjу прошлог мjесеца говорио о недостаjућем медицинском кадру у Заводу када jе фалило 16 љекара, а данас можемо рећи да jе таj броj смањен на 11 – каже Никовић.

Она сматра да је Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе успjешно одговорио изазовима пандемиjе ковид-19, и постоjећим ресурсима jе омогућио несметан процес рада у jединицама Завода упркос отежаваjућим здравственим околностима.

– Када jе у питању недостаjући кадар, на упражњена и систематизована радна мjеста, у Заводу фали укупно 11 љекара и 2 медицинска техничара. У Хитноj помоћи у Бару недостаjу 2 медицинска техничара 1 доктор у тиму, 1 у Будви, 2 у Котору, 2 у Тивту, 1 у Пљевљима, 1 у Плаву, 1 у Даниловграду и 2 на Цетињу. Завод за хитну медицинску помоћ Црне Горе планира у континуитету обнављање возног парка као и адаптирање и опремање медицинском опремом jединице Завода као и отварање нових jединица Хитне помоћи што ће унаприjедити услове рада за запослене и самим тим омогућити квалитетниjу здравствену заштиту за све грађане Црне Горе. Тренутно jе у процесу испорука дванаест нових комплетно опремљених санитетских возила – реанимобила, а ЗХМП jе такође набавио и доставно возило како би повезаност централе са осталим jединицима била адекватна. Ово jе само почетак комплетног обнављања возног парка Завода за хитну медицинску помоћ – наводи Никовић.

Објашњава да је као и код нас и у региону актуелан проблем недостатка љекара, будући да масовно одлазе да раде у земљама Западне Европе.

– Таj проблем ниjе ни нас заобишао, али тренд одласка љекара jе видно мањи последњих годину дана. Млади љекари су све више заинтересовани за рад у Хитноj помоћи. Такође, и наjављено повећање плата свим радницима у здравству ће у знатноj мjери помоћи да љекари остану да раде у Црноj Гори и Заводу за хитну помоћ – каже др Никовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:27