/ - FOTO: Željko Šapurić
01/06/2023 u 20:12 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Kovačević: Volja naroda Crne Gore je da je Kosovo srce Srbije

Nakon završenog govora, skup je krenuo u šetnju podrške ka Trgu slobode putem kojim se ide kada se održava svenarodna litija

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Trgu Šaka Petrovića, ispred Saborne crkve Setog Vasilija Ostroškog u Nikšiću povodom skupa podrške Srbima sa Kosova i Metohije, koji je organizovala Koalicija za budućnost Crne Gore.

image
- FOTO: Željko Šapurić

Na skupu govore predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, otac Miodrag Todorović, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Otac Moidrag Todorović kazao je da je skup blagosiljao vladika Metodije.

- Kosovo je bilo i ostalo duša ovog naroda i onaj koji je na neki način postavio krunu Kosovskom zavetu bio je najveći pjesnik srpskog jezika vladika Petar 2 Petrović Njegoš. Pa zar se nije Marko Miljanov rodio iz Kosovskog zavjeta, zar se nije mitropit Amfilohije svjetnik kosovski i za mi nismo svi ovde kod zsvjetnici, zar nije Kos u duši vel imj Petra Lubarde, zar nije Vučidolsmsbitka produžetak Kosovske bitke - kazao je otac Todorović.

image
- FOTO: Željko Šapurić

Mandić je kazao da svi na Kosovu treba da znaju da imaju podršku cijele Crne Gore.

- 1988 god kad su došli predstavnici Srba sva Crna Gora je bila na ulicama, od tada do danas nije se promenila naša solidarnost prema Kosovu ali su se promenile politike.... Danas je važno da se posle ispitivanja javnog mijenja ništa nije promjenilo... Svaka suza našeg naroda na Kosovu je i naša suza, svaki napad na njih je i napad na nas. Sjetite se da kada su ovdje bile litije da nema mjesta na Kosovu na kojem litije nisu održane. Čitava CG misli kao mi. Večeras im dajemo snažnu podršku sledeći vladiku velikog pjesnika Petra 2 Petrovića Njegoša.. Kosovo ne samo da je srce Srbije, Kosovo je srce svakog poštenog i dobrog čovjeka. I spremni smo sa svima na Kosovu da budemo i u dobru i u zlu   - kazao je Mandić.

Kovačević se zahvalio skupu. 

- Imali smo obavezu i prema narodu i prema precima da se večeras ovdje okupimo. I oni su pravili i okupljali se na litijama i dobro znamo koliko je nama značilo to kada su se oni okupljali zbog nas. Imali smo obavezu da se izmaknemo od izborne kampanje ne bi li dali poruku narodu da treba da se nešto učini po ovom pitanju. Oni sada govore kako ovaj skup ima političku osnovu kako bi skupljali poene ali mi smo ovdje zbog odgovornosti pred istorijom. Volja naroda Crne Gore je da je Kosovo srce Srbije i da neće priznati lažnu državu i da želi da se povuče priznanje lažne države i treba da učinimo što je do nas. Možemo i mi 11 juna dovesti Koaliciju za budućnost Crne Gore da ima 41 mandat kako bi mogli da povučemo zahtjev za nezavisnost Kosova. Želimo da promjenimo  sramnu politiku i da CG povuče priznanje i dovede odnos sa Srbijom onakav kakav treba da bude. Došlo je vrijeme da budemo odgovorni pred CG, vratimo obraz CG i pomognemo narodu na Kosovu. Došlo je vrijeme da se ujedinimo i pošaljemo poruku da je Nikšić srce CG a Kosovo srce Srbije - kazao je Kovačević.

Knežević je kazao da smo u ovom svijetu instagrama, promjene obraza, kapa, svijesti, pola dužni da odlučimo da li želimo da živimo u ambasadoristanu ili Crnoj Gori.

image
- FOTO: Željko Šapurić

- Da li želimo da živimo u državi ambasade Ili ćemo da se krstimo pred našim ikonama i pjevamo pjesme naših predaka kada su oslobađali Kosovo i Metohija. Ako je Kosovo njihovo zašto nam ga traže svakog dana. Ako je Kosovski zavjet mrtav, zašto vaskrsava svakog dana... Bez zvona na Visokim Dečanima ne mogu zvoniti zvona na Ostrogu.

I kada zazvone ta zvona počinju molitve u našim crkvama i srcima... Nismo se nikad skrivali, imenom i uvijek smo stajali kao podrška našem narodu i braći sa Kosova i Metohije. Pod ovom trobojkom  smo ušli na Kosovo i Metohiju i osvetili rane bitke sa Grahova Vučjeg dola itd. Ali i postavili temelj za Mojkovačku bitku. Ovo nije politika. I možete biti ponosni što ćete vašim potomcima govoriti da ste na svakom mjestu slali molitvu za našu stradali braću sa Kosova i Metohije. Ukoliko na izborima osvojimo 41 mandat prva odluka mene kao premijera biće da se poništi priznanje Kosova i to obećavam pred o on svetinjom - kazao je Knežević.

Nakon završenog govora, skup je krenuo u šetnju podrške ka Trgu slobode putem kojim se ide kada se održava svenarodna litija.

(FOTO/VIDEO: Željko Šapurić)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:43