Јована Нишсвић / -Управа за кадрове
12/10/2021 u 16:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нишавић: Од промјене руководства окончали један конкурс

Говорећи о великом броју в.д. стања када је у питању државна управа, Нишавић каже да је то била једина законита могућност с обзиром на дате околности због кашњења усвајања Закона о буџету

Директорка Управе за кадрове Јована Нишавић казала је у разговору за "Дан" да су конкурси и огласи за запошљавање у државној управи преко те установе почели да се расписуjу тек од друге половине августа. Истакла је да је jедини оглас коjи jе до сада окончан запослењем, односно одлуком о избору, конкурс за директора Фонда здравства. Нишавић је то рекла одговарајући на питање колико је конкурса расписано за запошљавање у државној управи након што је она преузела директорску позицију.

– Други конкурси и огласи су или у фази рока за приjаву кандидата или провjере способности, рекла је Нишавић.

Говорећи о великом броју в.д. стања када је у питању државна управа, Нишавић каже да је то била једина законита могућност с обзиром на дате околности због кашњења усвјања Закона о буџету.

– У околностима када jе Закон о буџету усвоjен у jуну, када смо имали привремено финансирање до jуна, како се Кадровски план доноси у року од мjесец од дана усваjања Закона о буџету (дониjет jе краjем jула ове године), да процедура запошљавања по конкурсу траjе у просjеку од два до два и по мjесеца, да су конкурси и огласи почели да се расписуjу тек од друге половине августа, то jе именовање вршилаца дужности у државним органима у коjима се примjењуjу прописи о државним службеницима и намjештеницима била jедина законита могућност да се обезбиjеди континуиран процес рада у државним органима. Оног тренутка кад се стекну услови за попуну радних мjеста по jавном конурсу, тог тренутка се не би смjело прибjегавати примjени овог института, објашњава она.

Неравномјерна расподјела кадра

Коментаришући оптимизацију јавне управе, Нишавић каже да се то питање добрим диjелом односи на будућу стратегиjу реформе jавне управе.

– Државни службеници и намjештеници чине само jедан дио запослених у jавноj управи, поред запослених у jединицама локалне самоуправе и запослених у jавним установама и другим субjектима коjи врше jавна овлашћења, што не потпада под надлежност Управе за кадрове.
Управо проблеми коjи се односе на стварање квалификоване, односно професионалне jавне управе, недjелотворно планирање људских ресурса на свим нивоима, разуђен, односно сегментиран систем jавне управе, неувезаност евиденциjа о запосленима у jавноj управи, као и у пракси фактички, али не и формално jако присутан систем организациjе бирократиjе у виду "подjеле плиjена", а не "мерит" система, управо доводе до повећања броjа запослених.
На одређеним радним мjестима имамо вишак запослених док на неким имамо недостатак кадра, односно, jавноj управи недостаjе равномjерна расподjела радне снаге, закључује Нишавић.

Додаје да је наjвећи изазов сваке организациjе запослити "правог човjека на правом мjесту".

– Некада се у поступку селекциjе не успиjе у потпуности испунити њен циљ, посебно из разлога што jе у Комисиjама за селекциjу само jедан члан из Управе за кадрове, док су предсjедници комисиjа из органа у коjима се врши попуна... гдjе су "фаворизовани" кандидати или именовани за вршиоце дужности или су нериjетко на неки други начин ангажовани у том органу. Наjвећи изазов у поступку селекциjе представља припрема практичног диjела теста од стране државног органа коjи jе иницирао оглашавање, jер он у одређеноj мjери може утицати на могућност "фаворизовања" неког од приjављених кандидата, да не кажем да се у пракси дешава да сами државни органи своjим кандидатима даjу питања коjа долазе на практичном тесту. Ово нису проблеми коjи су се сада поjавили, ово су проблеми коjи су присутни од раниjе, а плашим се да се иста пракса не настави и у наредном периоду, на шта Управа за кадрове не може утицати, истакла је Нишавић.

Говорећи о учинку новог руководства, Нишавић наводи да су урадили Анализу стања у области управљања људским ресурсима у коjоj су идентификована "уска грла".

– Анализом праксе и процеса у претходном периоду идентификовано jе неколико кључних проблема у области управљања људским ресурсима као што jе: одсуство дjелототворног планирања људских ресурса, недовољан броj jединица за људске ресурсе као посебних организационих jединица, као и службеника коjи ове послове обављаjу у оквиру општих и кадровских послова, неажурност Централне кадровске евиденциjе, као jединог дигиталног алата у области управљања људским ресурсима, неувезаност евиденциjа о запосленима у државним органима, нема успостављених методологиjа за израду анализа у овоj области... – истакла је Нишавић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:27