Nišić i Rue / - VLADA CRNE GORE
14/02/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić - Rue: Podrška EBRD-a sistemu socijalne i dječje zaštite kroz zelene investicije

Očekuje se da će navedene investicije za rezultat imati značajnu uštedu u troškovima za energiju i dopinijeti smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i kreirati komfornije uslove za korisnike navedenih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić danas je sa generalnom direktorkom EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Rue razgovarala o mogućoj saradnji u oblasti zelenih investicija, koje podrazumijevaju adaptiranje postojećih objekata socijalne i dječje zaštite kako bi se isti učinili energetski efikasnijim i ekološki prihvatljivijim.

- Očekuje se da će navedene investicije za rezultat imati značajnu uštedu u troškovima za energiju i dopinijeti smanjenju emisije ugljen-dioksida, kao i kreirati komfornije uslove za korisnike navedenih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ministarka Nišić je iskazala punu zainteresovanost za saradnju sa EBRD-om, imajuću u vidu da EBRD realizuje nekoliko sličnih projekata u saradnji sa Vladom Crne Gore, kao što su projekti energetske efikasnosti u zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Podsjetila je da resor na čijem je čelu ima obavezu da izdigne nivo socijalne i dječje zaštite, te da je neophodno da društvo pokaže veći nivo senzibiliteta prema određenim kategorijama stanovništva.

- Iznos ulaganja u izabrane objekte će biti procijenjen od strane angažovanih eksperata koji će pripremiti energetske revizije i studije izvodljivosti. Predviđeno je da dio finansijskih sredstava u vrijednosti od 20 odsto ukupne investicije bude obezbijeđen iz granta, navode iz Ministasrtva.

Nišić je zahvalila predstavnicima EBRD-a na kontinuiranoj podršci našoj državi, istakavši značaj svih investicija, posebno u pogledu zelene tranzicije i ekonomske inkluzije, a Rue je zahvalila na dosadašnjoj saradnji, ukazujući na spremnost EBRD-a da nastavi sa podrškom u realizaciju brojnih infrastrukturnih i energetskih projekata u zemlji

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 08:50