Nišić sa Gandelom / - FOTO: MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA
28/02/2024 u 11:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić sa Gandelom: Podrška Slovačke Republike na putu ka EU

Nišić je kazala da je cilj da se Crna Gora u što kraćem roku integriše u EU, te da se preduzimaju aktivnosti na usklađivanju svih propisa iz oblasti za koje je nadležno Ministarstvo

Cilj je da se Crna Gora u što kraćem roku integriše u EU, te  se preduzimaju aktivnosti na usklađivanju svih propisa iz oblasti za koje je nadležno Ministarstvo, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić tokom sastanka sa ambasadorom Slovačke Republike Borisom Gandelom. Sastanku je prisustvovao i rezidentni savjetnik za tvining Slavomír Šťastný.

Tokom susreta, istaknuti su dosadašnji uspješni projekti i saradnja između dvije države, kao i potencijal za buduću saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

Nišić je kazala da je cilj da se Crna Gora u što kraćem roku integriše u EU, te da se preduzimaju aktivnosti na usklađivanju svih propisa iz oblasti za koje je nadležno Ministarstvo.

- Krenuli smo od zakonodavnog okvira, da ga uskladimo sa EU. U punom kapacitetu radimo kako bi zatvorili dva pregovaračka poglavlja iz naše nadležnosti, Poglavlje 2 Sloboda kretanja radnika i Poglavlje 19 Socijalna politika i zapošljavanje - navela je Nišić.

Sagovornici su se složili o važnosti nastavka dijaloga i razmjene iskustava radi unaprjeđenja socijalne politike i poboljšanja uslova rada i zapošljavanja građana obje države. U tom kontekstu, iskazano je uvjerenje da će Slovačka Republika nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu ka EU, gdje je Crna Gora, kako je ocijenjeno, najviše odmakla od država regiona, navodi se u saopštenju MRSS.

Na sastanku je razgovarano i o nekoliko značajnih tema iz domena nadležnosti ovog resora, a među kojima je digitalizacija Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, gdje je istaknuto da postoji potreba digitalizacije svih poslovnih procesa iz domena tržišta rada, zapošljavanja i socijalne zaštite, a sa krajnjim ciljem bolje efikasnosti i rasterećenja zaposlenih od obimne administracije, što bi za krajnji rezultat imalo to da zaposleni budu oslobođeni za individualan rad i pristup sa korisnicima.

Rezidentni savjetnik za twinning, Slavomír Šťastný je kazao da će im biti zadovoljstvo da svojim znanjem i iskustvom pomognu našoj državi.

- Naši stručnjaci će uložiti maksimalne napore u prenošenje ekspertize i ojačavanje kapaciteta crnogorskih institucija, primarno Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a sve sa ciljem standardizacije praksi u skladu sa pravnom tekovinom EU. Drago nam je da možemo da pomognemo i sarađujemo - kazao je Šťastný.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u jačanju veza između Crne Gore i Slovačke Republike, te potvrđuje posvećenost oba partnera daljem unapređenju saradnje u oblasti rada i socijalne zaštite.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:43