Са сједнице бившег НКТ-а / -SASAMATIC
25/12/2021 u 17:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НКТ оштетио државу за 816.000 еура јавним објављивањем имена грађана у самоизолацији

Заштитник имовинскоправних интереса Црне Горе задужен је да закључи поравнање са 2.720 лица у износу од по 300 еура на име накнаде/сатисфакциjе за нематериjалну штету због повреде права личности обjављивањем личних података, наводи се у одлуци Владе

Грађанима чија су имена објављена на сајту Владе док су били у самоизолацији у марту 2020.године, што је учињено по одлуци некадашњег Национарлног координационог тијела (НКТ), држава мора да исплати чак 816.000 еура на име накнаде за нематеријалну штету. Влада је јуче дала сагласност за закључење поравнања у поступцима за накнаду нематериjалне штете лица чиjа су имена обjављена на интернет страници Владе Црне Горе, на основу одлуке Националног координационог тиjела за заразне болести о обjављивању имена лица у самоизолациjи. У владиној одлуци се наводи да је неопходно спровести судска порванања како не би дошло до принудног извршења, што би државу коштало додатних 544.000 еура, или 200 еура по оштећеној особи.

– Заштитник имовинскоправних интереса Црне Горе задужен је да закључи поравнање са 2.720 лица у износу од по 300 еура на име накнаде/сатисфакциjе за нематериjалну штету због повреде права личности обjављивањем личних података. Лица чија су имена у два наврата била објављена на интернет страници Владе Црне Горе поднијела су и и даље подносе тужбе за накнаду нематеријалне штете, сходно одредби члана 207а Закона о облигационим односима, због повреде права личности објављивањем личних података. Заштитник имовинскоправних интереса обратио се Министарству финансија дописом у којем је наведено да је одлуком Уставног суда од 23.7.2020 године укинута одлука НКТ-а о објављивању имена особа у самоизолацији од 21.3.2020 године и да је иста престала да важи даном објављивања у Службеном листу. Заштитник сматра да је потребно да се нађе начин да се у случају закључења судских поравнања добровољно приступи по истима и исплате новчана средства лицима за које буду закључена судска поравнања, из ралога што би се у случају добровољне исплате износа која би била одређена судским поравнањем избјегли трошкови поступка извршења –наводе из Владе.

Више стотина грађана наjавило jе тужбу против Владе и државе због обjављивања списка особа коjима jе била одређена мjера самоизолациjе и диjела списка заражених од корона вируса.

Пракса показала да је 300 еура довољна сатисфакција

У владиној одлуци се наводи да је пракса судова показала да је 300 еура довољна сатисфакција за претрпљену штету. Подсјећају да се на списку од 21. марта 2020. године нашло 986 лица, а два дана касније 1743.

– Указано је да претходне бројке могу да варирају, али не у неком драстичном износу, при чему ће Заштитник инсистирати да се у сваком предмету обавезно и у поравнања уноси жиро рачун тужиоца ило евентуално пуномоћника, да би се у парничном року који износи 15 дана од дана закључења поравнања исплаћивао износ на име накнаде и на тај начин спријечило принудно извршење - пише у одлуци Владе.

Одлуком Уставног суда Црне Горе утврђено jе да jе Влада Црне Горе обjављивањем имена лица коjима су издата рjешења о самоизолациjи повриjедила основна људска права и слободе, и то чл. 40 право на приватност, чл. 43 подаци о личности, као и чл. 8 Европске конвенциjе за заштиту људских права и основних слобода, и то право на поштовање приватног и породичног живота. Уставни суд jе укинуо одлуку Националног координационог тиjела за заразне болести о обjављивању имена лица у самоизолациjи од 21. марта прошле године, утврдивши да jе она супротна Уставу Црне Горе, Закону о заштити личних података, Европскоj конвенциjи и Конвенциjи Савjета Европе.

НКТ jе 21. марта прошле године обjавио имена особа коjима су изречене мjере о обавезноj самоизолациjи. Влада jе на свом саjту обjавила списак и редовно га ажурирала новим подацима, да би га потом уклонила. У НКТ-у су сматрали да ће обjављивањем списка доприниjети унапређењу поштовања мjера самоизолациjе, а све ради заштите jавног здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:14