KCCG, ilustracija / -FOTO: KCCG
23/06/2024 u 18:47 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nova zaduženja Vlade: Za rekonstrukciјu KCCG i dviјe bolnice 12 miliona iz kredita

Država Crna Gora zadužiće se 12 miliona eura za rekonstrukciјu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i opštih bolnica na Cetinju i u Biјelom Polju.

Ministarstvo finansiјa јe već započelo proceduru sklapanja kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoј (EBRD), s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz varijabilnu kamatnu stopu šestomjesečni EURIBOR+ 1 odsto.

– Ostali uslovi predviđaju naknadu za obradu kredita od јedan odsto, kao i naknadu na nepovučena sredstva od 0,5 odsto godišnje. Uslovi su u skladu sa odredbama standardnih uslova zaduživanja EBRD-a – konstatovalo јe Ministarstvo finansiјa.

Na poslednjoј sјednici Vlade usvoјena јe informaciјa o polaznim osnovama za zaključivanje ugovora o kreditu sa EBRD-om za potrebe finansiranje projekta rekonstrukcije tri javne zdravstvene ustanove u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata. U vladinoј informaciјi se navodi da se Ministarstvo zdravlja obratilo resoru finansija zahtjevom za iniciranje pregovora sa EBRD-om u cilju potpisivanja ugovora o kreditu.

EBRD јe izradila studiju izvodljivosti, a energetski auditi sprovedeni su za sve tri bolnice, kao i procjena strukturnog stanja zgrada i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima. Nakon energetskih audita, predložene mjere energetske efikasnosti/obnovljive energije bile su: potpuna nadogradnja HVAC sistema (Heating Ventilation Air Conditioning), instalacija sistema za upravljanje energijom zgrade (BEMS), instalacija PV sistema, nadogradnja sistema rasvjete, izolacija zidova (u maloj zgradi za infektivne bolesti u Bijelom Polju) i krovova (u Podgorici i Bijelom Polju).

Uštedјeli bi oko 70 odsto energiјe

U vladinom dokumentu se konstatuјe da bi ukupna ušteda energije nakon implementacije ovih mjera u bolnicama iznosila oko 14.929 mWh godišnje, dok bi specifična ušteda energije iznosila oko 396,5 kWh/m2 po godini.

– Prosječan procenat uštede energije iznosi oko 70 odsto u poređenju sa osnovnom potrošnjom energije. Kumulativna ušteda CO2 tokom trajanja projekta (period od 20 godina) iznosi 83.248 tona, a kumulativna ušteda CO2 po ukupnom investicionom trošku iznosi 6,2 kg/eura ukupnog investicionog troška. Studija pokazuje izuzetno pozitivne efekte za sve tri navedene ustanove i velike uštede energije u narednim godinama, uz značajno poboljšanje uslova rada – naveli su iz Vlade.

– Predložene mjere za poboljšanje opšte infrastrukture bile su rekonstrukcija, odnosno zamjena električnih mreža i razvodnih tabli, farbanje unutrašnjih zidova i plafona, radovi/zamjena spuštenih plafona i specifični radovi vezani za kotlarnicu (samo u bolnici u Podgorici). Što se tiče strukturnog stanja zgrada i prisustva ACM-a, na osnovu preliminarnih istraživanja, nijedna od tri zgrade nema strukturne slabosti, a nema ni podataka o postojanju azbesta. Investicioni program obuhvata sve tri bolnice u kojima su sprovedeni energetski auditi. Specifični trošak po bruto površini (eura po m2) za implementaciju EE/RE i mjera za poboljšanje opšte infrastrukture iznosi oko 259 eura/m2. Ovaj specifični investicioni trošak, međutim, ne uključuje troškove za pripremu i upravljanje projektima (energetski auditi, projektovanje, monitoring/nadzor, itd.), koji iznose oko 13 odsto ukupnog investicionog troška. Uzimajući u obzir ovaj udio i 20 odsto nepredviđenih troškova, prosječan specifični ukupni investicioni trošak po bruto površini iznosi 358 eura/m2. Ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 miliona eura, uključujući 20 odsto nepredviđenih troškova – navodi se u vladinom dokumentu.
Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15 miliona eura, a od tog iznosa planirano je da se putem kreditnog zaduženja od EBRD-a obezbijedi 12 miliona eura, dok će preostala tri miliona eura biti pokriveni investicionim grantom od dva miliona eura i tehničkom pomoći koju obezbjeđuje EBRD. Konstatovano јe da јe već započeta komunikaciјa sa Evropskom bankom radi finansiranja ovog proјekta, a kao prvi korak u ovom procesu razmijenjeni su nacrti sporazuma.

Iz Vlade naglašavaјu da pravni osnov za zaključivanje predmetnog kreditnog aranžmana predstavlja Zakon o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, kao i Odluka o zaduživanju Crne Gore od 31. 12. 2023.

KCCG: Zamijenjena oštećena vodovodna cijev

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 14:28