/ FOTO: RADE KOPRIVICA
23/09/2022 u 13:37 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: 70 godina nacionalnih parkova - jubilej koji raduje i obavezuje

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da ovo važan jubilej za našu državu i da imamo obavezu da naša prirodna bogatstva štitimo i unapredjujemo

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja prvih Nacionalnih parkova u Crnoj Gori,  Parkovi Dinarida – Mreža zaštićenih područja Dinarida u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Nacionalnim parkovima organizovali su konferenciju “Upravljanje zaštićenim područjima u Crnoj Gori” koja je okupila upravljače zaštićenih područja u Crnoj Gori, kao i ugledne goste iz regiona. 

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, istakla je da ovo važan jubilej za našu državu i da imamo obavezu da naša prirodna bogatstva štitimo i unapredjujemo. 

Novaković Đurovic je dodala kako nas i visoko postavljeni standardi Evropske unije kroz Strategiju biodiverziteta upućuju na to da su zaštićena područja glavni alati za zaštitu prirode, a strožija zaštita preduslov njenog dobrog očuvanja. Međutim, da "nikako ne smijemo da dozvolimo da nam proglašena područja budu zaštićena samo na papiru, to jeste, da postanu „paper parks“. 

Novaković Đurović je naglasila kako je postavljeni cilj resora na čijem je čelu da pokaže kako, pored NVO i ekoloških aktivista, koji imaju važnu ulogu u zaštiti životne sredine, i državne institucije konačno pokažu odlučnost da čuvaju naša prirodna bogatstva, te da je ministarstvo u prethodnom periodu dalo saglasnost za proglašenje nekoliko zaštićenih područja, što namjerava činiti i u perspektivi.

“Da bi živjeli u skladu sa identitetom Crne Gore kao ekološke države, neophodno je da smanjimo raskorak između normativnog i stvarnog, između teorije i prakse, te da u potpunosti budemo u službi prirode”, zaključila je Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:14